Щутгарт/Базел/София. Вече седем дни населяващи околностите на езеро Бодензее, гранична

...
Щутгарт/Базел/София. Вече седем дни населяващи околностите на езеро Бодензее, гранична
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Слаба сеизмична активност е регистрирана в южна Германия, усетени сътресения и в Швейцария

Щутгарт/Базел/София. Вече седем дни населяващи покрайнините на езеро Бодензее, гранична територия сред Германия и Швейцария, усещат слаби разтърсвания. Източникът на разтърсванията е земетръсно огнище в дълбочини сред 3 и 10 километра (км) под земната повърхнина, в крайния юг на немската провинция Баден-Вюртемберг. Това оповестява за ИА " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
В епицентъра на трусовете е град Констанц (84 440 ж.), дал и локалното наименование на Бодензее. Начало на активизацията даде сеизмично събитие на 30 юли в 1:06, усетено от IV степен – с пробуждащо деяние върху чувствителни хора. Единадесет минути по-късно трус с магнитуд 3.6 разбужда населяващите покрайнината на езерото както в Германия, по този начин и в прилежаща Швейцария. И, до момента в който в регионите на Констанц и Юберлинген в Германия се усещат мощни трептения и разклащане на цялото здание – активност до V степен, в няколко алпийски селища на Швейцария северно от линията Фрауенфелд-Романсхорн земетресението е едва усетено с активност от III и II степен. Шест микроземетресения с магнитуди сред 0.9 и 2.3 – най-силното от тях е обявено като усетено – са регистрирани през идващите 85 минути от Швейцарската сеизмологична работа. Тогава се случва ново земетресение с магнитуд над 3 – на дълбочина по-малка от 5 км се инициира събитие с магнитуд 3.2 и същия епицентър. То е усетено в Германия с активност от IV степен – в този момент към този момент всички го усещат, разбудени от предходни земетресения, и в Швейцария на територия с приблизителни размери 6-7 км на юг от Бодензее и 20 км по продължение на езерото. След още 4-5 слаби труса – оптималният е с магнитуд 2.7, в 07:32 на идващия ден, т.е. 30 чáса по-късно, още веднъж разтърсванията от магнитуд 3.1 се отличават с всеобщо усещане; силата му в епицентъра отново е с активност от IV степен по 12-степенната скáла, а в Швейцария се отбелязва от хората до 10 км във вътрешността в страната. Следват нови 8 трусчета с магнитуд под 2.3. Последно измежду тях е земетресение, записано през вчерашния ден, понеделник, в 15:06 време в епицентъра.
От земетръсната история на региона към Бодензее не са известни трусове с магнитуд над 5.0. А сходна серия от земетресения е документирана през януари 1650 година – приписан оптимален магнитуд 3.9 и усетени разтърсвания цели 13 дни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР