Щуро приключение, неповторимо изживяване или мисия с кауза? Както и

...
Щуро приключение, неповторимо изживяване или мисия с кауза? Както и
Коментари Харесай

Българка кандидатства за участие в полярна експедиция с мисъл за социална кауза

Щуро премеждие, неповторимо преживяване или задача с идея? Както и да го наречете, Fjällräven Polar звучи повече от вълнуващо. Това е 300-километрова експедиция с кучешки впряг за шест дни.

Организаторите дават опция на хора от целия свят да се включат в конкуренция с гласоподаване и някои от тях ще бъдат определени да вземат участие в експедицията. Българката Диляна Лулчева е измежду изявилите предпочитание да бъдат част от приключението, което ще се организира от 9 до 14 април 2018 година

Стремежът на Лулчева е дружно с акцията по набиране на гласове да разпространява идеята си - да подкрепи приобщаването на децата с аутизъм.

Вариантите за присъединяване в полярната експедиция са два - претендентът да е първи в своя район (от общо 10 региона) по онлайн гласове или да бъде определен от жури. До края на акцията остават 10 дни. С към 2000 гласа Лулчева е на първо време от общо 15-те записали се българи и е 14-а в своя район.

Общо 20 души ще намерят място в полярната експедиция. Ще бъдат излъчени по двама души от район - по един от онлайн гласуването и от журито.

 Лулчева обича приключенията
© Диляна Лулчева

Лулчева обича приключенията

Лулчева е приключила компетентност с логопедия и логика на психиката в Германия. В момента се занимава най-вече с деца с аутизъм. Използва свободното си време за завършения като катерене, циркулиране на острови с каяк и нанагорнище на върхове. За последно е изкачила най-високия връх в Африка - Килиманджаро (5895 м). Основна част в живота ѝ заемат " лунните разходки " всеки вторник в покрайнината на Витоша.

" Реших, че е извънредно време да обвържа тези мои инициативи с някаква обществена интензивност и да опиша малко повече на хората за нея. Започнах да виждам, че доста хора, които практикуват тези спортове, си имат вяра прекалено много, и изпитват фикс идея за великолепие. Качването на върхове е доста прелестно, само че имам вяра, че човек може да обвърже заниманията си доста елементарно с някаква обществена идея ", съобщи Лулчева пред " Дневник ".

Идеята за присъединяване в полярна експедиция се ражда преди три години. Първоначално Лулчева е гледала платени круизи до Южния полюс, само че такси от 15 хиляди $ я карат да се откаже.



Решава да взе участие в състезанието за полярната експедиция на Fjallraven, като желанието ѝ да разпространява идеята за децата с аутизъм идва непринудено.

" Основната ми концепция е да изведа децата на открито. Това са деца, които мъчно се социализират. Каузата има интеграционен детайл, като задачата е всяко дете с аутизъм да бъде съпроводено от дете без аутизъм. Всяка двойка деца ще има по един доброволец, който ще ги съпровожда. Водещото е децата с аутизъм да се учат от другите на съответни модели на държание, а децата без проблеми да се научат да оказват помощ ", изясни концепцията си Лулчева.

 По пътя към Черни връх
© Диляна Лулчева

По пътя към Черни връх

Тя желае да направи филм, с който да стимулира децата с аутизъм и техните родители да вземат участие допълнително обществени прояви. Допълва, че не има вяра да бъде първа по гласове в своя район, само че показва, че приоритет е да разпространява идеята си.

" Разчитам по-скоро на избор на журито, само че възможното ми присъединяване не е водещо. За страдание, целият формат, изключително в категорията за България, е по този начин изработен, че представителите от огромните страни имат по-голям късмет да се класират. Впоследствие журито може да утвърди някого, само че към момента не съм им оповестила идеята. Тя ще се осъществя, без значение от развоя на гласуването ", добави Лулчева.

 В подножието на Килиманджаро
© Диляна Лулчева

В подножието на Килиманджаро
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР