Защо противопоставянето на Косово със сърбите продължава 15 години след държавността

...
Щурмът на манастир в Северно Косово привлече вниманието към постоянните
Коментари Харесай

Щурмът на манастир в Северно Косово привлече вниманието към постоянните проблеми в региона с етническо сръбско мнозинство 15 години след като Прищина обяви независимост.

Ето ключови факти за размириците.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Преговорите между Сърбия и Косово отново се провалятЗападът все още ли е искате демократично Косово?Депутатите на Косово се карат, докато премиерът говори за намаляване на напрежението със сърбитекрай на списъка

Какво се крие зад триенето?

Независимостта на Косово с мнозинство от етнически албанци дойде на 17 февруари 2008 г., почти десетилетие след въстанието срещу сръбското управление.

Признат е от повече от 100 държави.

Сърбия обаче все още официално смята Косово за част от нейната територия. Той обвинява централното правителство на Косово в потъпкване на правата на етническите сърби, но отрича обвиненията в разпалване на конфликти в рамките на границите на своя съсед.

Сърбите представляват 5 процента от 1,8-милионното население на Косово, а етническите албанци около 90 процента. Около 50 000 сърби в Северно Косово, на границата със Сърбия, дават израз на отхвърлянето си, като отказват да платят на държавната компания за енергията, която използват, и често атакуват полицията, която се опитва да извърши арести.

Всички те получават помощи от бюджета на Сърбия и не плащат данъци нито на Прищина, нито на Белград.

Какво влоши ситуацията?

Вълненията в региона се засилиха, когато етническите албански кметове поеха длъжността в района с мнозинство от сърби в Северно Косово след изборите през април, които сърбите бойкотираха, ход, който накара Съединените щати и техните съюзници да смъмрят Прищина.

Миналия декември сърбите в Северно Косово издигнаха множество блокади по пътищата и размениха огън с полицията, след като бивш сръбски полицай беше арестуван за предполагаемо нападение над полицаи по време на предишен протест.

Но напрежението растеше от месеци в спор за регистрационни номера на автомобили. Косово от години иска сърбите на север да сменят своите сръбски регистрационни номера, датиращи от епохата преди независимостта, с такива, издадени от Прищина, като част от политиката си за утвърждаване на власт над цялата територия на Косово.

Миналия юли Прищина обяви двумесечен прозорец за смяна на номерата, което предизвика безредици, но по-късно се съгласи да отложи датата на изпълнение до края на 2023 г.

Кметовете етнически сърби в северните общини, заедно с местните съдии и 600 полицаи, подадоха оставки през ноември миналата година в знак на протест срещу задаващия се преход, задълбочаващ дисфункцията и беззаконието в региона.


Какво в крайна сметка искат сърбите?

Сърбите в Косово се стремят да създадат асоциация на общини с мнозинство от сърби, работещи със значителна автономия.

Прищина отхвърля това като рецепта за мини-държава в рамките на Косово, ефективно разделяща страната по етнически линии.

Сърбия и Косово постигнаха малък напредък по този и други въпроси, откакто през 2013 г. се ангажираха със спонсориран от Европейския съюз диалог, насочен към нормализиране на връзките – и за двете е изискване за членство в ЕС.

Какви са ролите на НАТО и ЕС?

Трансатлантическият военен съюз на НАТО поддържа 3700 мироопазващи войници в Косово, остатъка от първоначалните сили от 50 000 души, разположени през 1999 г.

Алиансът казва, че ще се намеси в съответствие с мандата си, ако Косово е изложено на риск от подновен конфликт. Мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (EULEX), започнала през 2008 г. за обучение на местната полиция и борба с подкупите и гангстеризма, задържа 200 специални полицаи в Косово.


Какъв е последният мирен план на ЕС?

Пратениците на САЩ и ЕС оказват натиск върху Сърбия и Косово да одобрят план, представен в средата на 2022 г., според който Белград ще спре да лобира срещу място на Косово в международни организации, включително ООН.

Косово ще се ангажира да сформира асоциация на общини със сръбско мнозинство.

И двете страни ще отворят представителства в столиците на другата страна, за да помогнат за разрешаването на висящи спорове.

Но разговорите за нормализиране на отношенията между двамата бивши врагове бяха в застой миналата седмица, като ЕС обвини премиера на Косово Албин Курти, че не е успял да създаде асоциацията на общините.

Курти, който се съгласи, че подобно асоцииране трябва да има само ограничени правомощия, чиито решения могат да бъдат отменени от централното правителство, обвини посредника на ЕС, че застава на страната на Сърбия, за да го окаже натиск да изпълни само една част от сделката.

Президентът на Сърбия изглежда готов да одобри плана, предупреждавайки непокорните националисти в парламента, че в противен случай Белград ще бъде изправен пред пагубна изолация в Европа.

Но с мощни националистически хардлайнери и от двете страни, не на последно място сред сърбите от Северно Косово, пробив не се очертава на хоризонта.

Какъв е залогът за местното сръбско население?

Районът на Северно Косово, където сърбите съставляват мнозинство, е във важни отношения виртуално продължение на Сърбия. Местната администрация и държавните служители, учителите, лекарите и големите инфраструктурни проекти се плащат от Белград.

Местните сърби се страхуват, че след като бъдат напълно интегрирани в Косово, те могат да загубят предимства като безплатното обществено здравеопазване на Сърбия и да бъдат принудени да преминат към частната здравна система на Косово.

Те също се опасяват, че пенсиите ще бъдат по-малки, като се има предвид, че средната месечна пенсия в Косово струва 100 евро ($107) в сравнение с 270 евро ($288) в Сърбия.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg