Щрахе и Курц Новото коалиционно правителство на Австрия продължава плановете

...
Щрахе и Курц Новото коалиционно правителство на Австрия продължава плановете
Коментари Харесай

Виена ще се допитва до Рим за гражданството на немскоезичното италианско малцинство


Щрахе и Курц

Новото съдружно държавно управление на Австрия продължава проектите си за предоставяне на поданство на немскоезичното малцинство в Италия, само че дава обещание да се допита до Рим по този план, съобщи Ройтерс.

Планът за двойно поданство за северния италиански район Алто Адидже бе включен в оповестеното през уикенда съдружно съглашение сред консервативната Народна партия на канцлера Себастиан Курц и крайнодясната Партия на свободата.

Италианските политици към този момент осъдиха това желание и го нарекоха демонстрация на шовинизъм. Те обявиха, че това ще заплаши деликатния етнически баланс в самостоятелния район Алто Адидже, прочут и като Южен Тирол.

Курц съобщи, че този проект, за който от дълго време упорства Партията на свободата, цели само да насърчи съдействието сред европейските страни.

" Това е нещо, което ние естествено планираме да вършим единствено в тясно съдействие с Италия и държавното управление в Рим ", увери Курц на взаимна конференция с водача на Партията и свободата и вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе след първото съвещание на държавното управление им.

Алто Адидже е отстъпен от Австрия на Италия след Първата международна война. Въпреки опитите на фашисткия деспот Бенито Мусолини да засели там хиляди етнически италианци през 20-те години, немскоезичните поданици към момента са повече от италианците в съответствие към две към едно.

Италианците и немскоезичните в района имат обособени учебни заведения и нормално посещават разнообразни питейни заведения и заведения за хранене. Регионът обаче се радва на необятна автономност и великодушни дотации от Рим, което оказва помощ за намаляване на сепаратистките настроения в провинцията.

" В държавната си стратегия ние се съобразихме с желанието на южните тиролци, което бе изразено от всички партии в Южен Тирол и от самото провинциално държавно управление на Южен Тирол ", посочи Курц.

Щрахе уточни, че Италия към този момент има сходна самодейност за италианските малцинства в Словения и Хърватия. В уеб страницата на италианското външно министерство са разказани изискванията, при които хора, останали без поданство, откакто някои територии станаха част от Югославия, могат да аплайват за италиански паспорт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР