Щом цената е благо, а не е стока, тогава трябва

...
Щом цената е благо, а не е стока, тогава трябва
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Трябва да има единна цена на водата в цяла България

Щом цената е богатство, а не е стока, тогава би трябвало да има единна цена на водата в цяла България. Това не е връщане към никакъв социализъм, а възлагане на правдивост, която липсва към сегашния миг. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция.

Той настоя за нарастване на заплатите във ВиК бранша поетапно. За няколко години може да има нарастване на заплатите в бранша, счита президентът на КНСБ.

По думите на Димитров политическите турбуленции довели до извънредно тежко положение на бранша на водоснабдяването. КНСБ слага пет въпроса към институциите в страната по тематиката за водоснабдяването и канализацията:

Има ли потребност България от единно ръководство на водите?
Остава ли и развива ли се асоциацията на операторите?
Собственост и вложения?
Каква да бъде цената на водата?
Нужни ли са по-високи заплати във ВиК бранш?
Мариян Бухов, ръководител на Нaционален браншов профсъюз " Водоснабдител ", КНСБ съобщи, че 10-годишната тактика за развиване на водоснабдяването и канализация изтича през актуалната година и новият профилиран Закон за водоснабдяването и канализацията да влезе за разискване в Народното събрание.

Калина Дренска, представител на Фондация Фридрих Еберт, добави, че би трябвало да се намерят обществени решения в посока обществото да се движи дружно, а да не изоставя свои членове на опашката. Без единна визия за ръководство на ресурсите и водите, мъчно може да се приказва за резистентен зелен преход, уточни тя.

Секторът ВиК е една цъкаща бомба в България. Това мнение изрази някогашният министър на районното развиване и благоустройството и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Николай Нанков по време на конференцията.

Най-ниското възнаграждение в обществения бранш на ВиК бранша е сред 25-28% по-ниски заплати, в сравнение с е междинната работна заплата за страната.

По думите на Нанков, в случай че не се вземат съществени ограничения, след 3 години ще се установяват същите проблеми, само че и в пъти по-големи. Тежката регулация трансформира ВиК в бранш, в който удовлетворени съвсем няма, уточни Нанков. Според него и работещите във ВиК не са удовлетворени от заплатите, които получават.

По отношение на тематиката, обвързвана с вложенията в бранш ВиК, в последните 10 години в бранша се влага два пъти по-голям запас от десетилетието 2002-2012 година Тези темпове на вложения обаче не отговаряли на потребностите на бранша, регистрира Николай Нанков.

Нанков настоя за изработването на нов регулаторен модел, изнасяне на регулацията с нов регулатор отвън КЕВР, нов метод за капиталова политика, развиване на човешкия капитал в бранша. ВиК секторът е може би единственият бранш, в който минималната и междинната работна заплата се приближават. Трябва да се търсят бързи и съответни решения, уточни той.

Според него един сходен бранш с толкоз насадени проблеми, без съществено да се каже, че е завършена водната промяна, нищо положително не чака България. Водата се трансформира в скъп воден запас и тематиката, обвързвана за обединен орган за ръководството на водните запаси в страната, не би трябвало да се подценява, прикани Нанков.

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите съобщи, че има потребност от излекуване на бранш ВиК, както и механизми за регулация и ръководство. Министерство на околната среда и водите създава Закон за ВиК бранша и е на външно координиране, като се показват мнение по бъдещия законопроект. Тя поддържа да има обществени помощи за уязвимите групи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР