Щом и това става, значи няма държава. Така един от

...
Щом и това става, значи няма държава. Така един от
Коментари Харесай

Обира те банкер - не става без поне престъпна небрежност от други банкови служители

Щом и това става, значи няма страна. Така един от потърпевшите от кражба на пари, теглени от 29-годишната Биляна Начева, началник на банков клон в Нова Загора, разказа скандалната обстановка.
Доколкото разбрах, банката е направила вътрешна инспекция и е открила липса на пари по сметките. В случая банката носи отговорност и би трябвало неотложно да възвърне парите по сметките на потърпевшите, а не да чака неоправдателни присъди, акцентира някогашният ръководител на Сметната палата проф. Валери Димитров. По думите му пред Нова телевизия колкото по-бързо стане, толкоз по-бързо се възвръща доверието, тъй като банката поема грижата за импортираните в нея пари.
Ако обаче има съмнения, че потърпевшото лице в действителност е съдействало за кражбата – както в тази ситуация с Мартин Петров (бел. ред. – от обществената информация наподобява, че той е дал прекомерно огромен достъп до сметките си на ограбилата го банкерка), тогава било друго.
Димитров разяснява за случая в Нова Загора, че банките имат такива системи, че доста чиновници в действителност са знаели какво става и би трябвало да има инспекция дали няма проведена незаконна група . Неофициално Actualno.com получи същия отговор, когато задаваше въпроси за случая " Мартин Петров ", който стигна до съд.
Трябва оптимално ясно да си следим всяка една сметка в банката, да употребяваме всички механически средства – имейли, есемеси, и тефтерче да си водим в това число. Няма обвързване на клиента да си следи сметките, само че за персонална сигурност е по-добре да се прави . Това сподели Емил Хърсев в изявление за bTV.
Обикновено чиновниците, които разполагат с достъп до системите за информация на банката, могат да проследят придвижването по сметките в нея и е обикновено да се насочат към сметки, по които има минимум придвижване през годините, изясни още Емил Хърсев. По думите му в Нова Загора има нарушаване на софтуерната дисциплинираност на повече от един чиновник, тъй като някой е трябвало да удостоверява интервенциите, които е правила банкерката .
" Всяка договорка би трябвало да се управлява най-малко от двама чиновници на банката, извършителката е знаела паролите на своите колежки. Не се съблюдават тези правила, евентуално става въпрос за незаконно нарушаване на повече от един човек ", безапелационен беше финансистът.
Според Емил Хърсев не са доста постоянно случаите, в които чиновниците мамят банка в която работят, най-често се бърка. Има обаче и случаи, в които клиентът взе участие в измамата, означи още той – да вземем за пример в случай че клиентът самичък е дал паролата, флашката с електронния си автограф и по този начин нататък. В случая в Нова Загора банката не е декларирала съмнение към клиентите, тъй че евентуално ще поеме виновността и ще възвърне парите, изясни още финансистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР