Що се отнася до здравето, митовете имат навика да се

...
Що се отнася до здравето, митовете имат навика да се
Коментари Харесай

Здравословни митове, в които хората все още вярват

Що се отнася до здравето, митовете имат навика да се задържат, даже откакто разнообразни откриватели, учени и специалисти са потвърдили - още веднъж и още веднъж, че са неоснователни.

В идващите редове ще разбием някои от тях.

Трябва да изчакате най-малко час след хранене, преди да плувате, в противоположен случай ще имате крампи

Тази градска легенда датира от началото на предишния век. По това време се счита, че крампиите, получени, до момента в който сте във водата, са породени от стомаха, изискващ огромно количество О2 за храносмилане. В реалност, рискът да получите конвулсии, в случай че плувате след хранене, е много невисок.

Био храните не съдържат пестициди

Дори и най-прилежните фермери не могат да подсигуряват, че тяхната продукция няма да съдържа никакви пестициди. Вятърът и водата сигурно могат да замърсят органичните храни с пестициди. Нещо повече, някои фермери употребяват органични пестициди, само че те могат да бъдат даже по-токсични от синтетичните.



Артритът е заболяване, което визира единствено възрастните хора

Две трети от страдащите от артрит, в действителност, са на възраст под 65 години. Има над 100 форми на артрит, които засягат хора от всички възрасти. Засягайки към три на всеки 1000 деца, ювенилният артрит, да вземем за пример, е едно от най-честите болести измежду децата.

Захарта предизвиква хиперактивност при децата

Няма научно доказателство, установяващо връзка сред потреблението на захар и хиперактивността. Това обаче не значи, че захарта е изцяло безвредна за децата. Различни изследвания демонстрират връзка сред потреблението на сладки питиета при деца и наддаването на тегло.



Яденето на моркови ви оказва помощ да виждате в тъмното

Този мит може да бъде проследен до Втората международна война. Първоначално е основан от английското държавно управление в опит да попречи на нацистите да схванат за нова английска радарна система. Системата преди малко е изобретена и улеснява намирането и премахването на немските бомбардировачи през нощта.

Британското държавно управление не желае нацистите да знаят за тяхното откритие и с цел да го запазят в загадка, стартират много хитра пропагандна акция. В цялата страна са изложени плакати, насърчаващи бойците да ядат моркови, с цел да виждат по-добре в тъмното.

След като радарната система заработва, нацистите стартират да търпят доста по-големи загуби по време на нощните си набези. Въпреки това, вместо да подозират, че радарът стои зад това ново развиване, те имат вяра, че всичко се дължи на „ нощното виждане “ на английските бойци, добито посредством яденето на огромни количества от оранжевия зарзават.

Може да ядете храна, която сте изпуснали, стига да се придържате към правилото за петте секунди

Събирането на изпуснати хапки в границите на пет секунди няма да ви защищити от микроби. Проучване демонстрира, че някои бактерии "скачат " незабавно върху храна, която е изпусната на пода. С други думи, няма интервал от време, през който храната може да бъде на пода без риск от замърсяване.

Косата и ноктите ви не престават да порастват, когато умрете

Когато човек почине, се счита, че косата и ноктите му не престават да порастват. Това обаче е просто заблуда, породена от изсушаването на скалпа и кожата. Косата и ноктите ви ще спрат да порастват незабавно, откакто умрете.



Яйцата са нездравословни за вашето здраве

Популярното поверие гласи, че яйцата са нездравословни за вас, тъй като покачват равнищата на холестерола. Изследователите обаче са потвърдили, че яденето на до 12 яйца на седмица не е неприятно за здраве. Тяхното изследване сподели, че потреблението на толкоз доста яйца не покачва холестерола, кръвната захар или кръвното налягане.

Губите 80% от телесната си топлота през главата

„ Сложи си шапка или цялата топлота ще излезе от главата ти! “ Всички сме чували това като деца. Всъщност е научно невероятно да загубим 80% от телесната си топлота през главите. Губим топлота през главите си, когато излизаме на открито на студа, просто тъй като останалата част от тялото ни е покрита с облекла. Същото би било правилно, в случай че излизахме през зимата без обувки и чорапи.

Ако кръстосаш очите си, те ще останат по този начин

Кръстосването на очите няма да ги накара да останат по този начин вечно. Може да получите конвулсии или да изпитате известно напрежение, само че по-късно всичко би трябвало да се върне към естественото.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР