Що се отнася до проекта АЕЦ Белене, то неговото осъществяване,

...
Що се отнася до проекта АЕЦ Белене, то неговото осъществяване,
Коментари Харесай

АЕЦ Гробелене

" Що се отнася до плана АЕЦ " Белене ", то неговото реализиране, съгласно мен, е неизбежно – в него към този момент са вложени 3 милиарда лв. на българските данъкоплатци ". Тези думи президентът Румен Радев изрече пред една от двете най-големи новинарски организации в Русия - ТАСС, т.е. непосредствено пред медийния рупор на Путин.
Изказването в действителност е скандално, тъй като всички сладки приказки до момента бяха, че в случай че няма вложител, подготвен да поеме риска на плана – и пазарния т.е. финансовия, и де факто нуклеарния, няма да има никаква Втора атомна централа. За да изрече тези думи Радев, има единствено две вероятни хипотези. Първата – желае да се подмаже на началството в Кремъл. Втората – знае освен това за бъдещия вложител и това му дава убеденост, че ще се строи.
През годините тематиката с АЕЦ " Белене " неведнъж беше дискутирана. Най-явният образец, че нещо не е наред, е, че тъкмо Бойко Борисов спря плана и Бойко Борисов го пусна още веднъж. А по този план не престават да стоят доста съществени въпроси, които ни касаят всички. Защото, както несъмнено мнозина видяха в сериала „ Чернобил “ на HBO, като гръмнат нещата, радиацията и ракът ловят от най-големия воин на Съюз на съветските социалистически републики до най-незначителния колхозник.
На първо място, даже преди парите – безвредно ли е? И през днешния ден, 6 юни, този въпрос беше подложен от проф. Георги Касчиев. Устойчиви ли са антисеизмичните инженерни структури? Според професора – не, поради наводняване отпреди 9-10 години. А единствено преди две години дългогодишният шеф на площадката, където би трябвало да е " Белене " - инж. Илчо Костов, сподели следното – има експертиза с видеоматериал, че има рискови пукнатини във към този момент съществуваща структура, която трябваше да се употребява от „ Атомстройекспорт “ за основа на централата. Костов сподели и, че три държавни управления са наясно с констатацията. Отделно строи въпросът и каква гаранция за сигурност поема страната България – според две интернационалните спогодба, България се е съгласила да заплати 49,1 млн. евро, с цел да заличи последствията от нуклеарен случай. С толкоз пари към този момент не можеш да си купиш почтен футболист в Западна Европа. Какво ще е за " Белене " - никой не обелва и дума.
На второ място – цената на тока. Дори в формалния отчет на Българска академия на науките, който трябваше да покаже може ли планът да стане факт без загуба, вижда до 2040 – 2050 година единствено сюжети с стопански напредък, по-точно три на брой. Дали ще сме единствено в напредък? Но фрапиращото е, че съгласно отчета на Българска академия на науките (от стр. 40) в два от трите разновидността на стопански напредък има нарастване на популацията на България до 2040 година по отношение на 2020 година! Увеличение няма единствено при вид на невисок стопански напредък, т.е. под 3% годишно. Само че като няма напредък, защо ни е ток за промишлеността? Като няма пък население, на кой ще му би трябвало втора нуклеарна централа за ток? Сигурно на бежанците, които ще дойдат тук – те пък щом стъпят на българска земя, незабавно гледат по какъв начин да намерят пътя към Германия! Като сложим на кантара и това, което вложителят ще би трябвало да връща от взети заеми, а то ще става посредством цената на тока, като прибавим и обстоятелството, че в отчета на Българска академия на науките не е вземано поради какво ще става с енергетиката в Турция, където апропо си работят отвън " Турски поток " и с АЕЦ " Аккую ", а имат и други нуклеарни проекти, тогава какъв брой ще ни е огромен външният пазар, с цел да изкарваме мощността на втората атомна централа и какъв брой конкуренция ще има с по-евтин ток на този външен пазар?
Не мисля, че би трябвало доста мозък, с цел да си наясно, че всяка неточност в атомна централа може да докара до страшни последствия. Ако някой нещо не има вяра, да гледа " Чернобил " - има какво да се види. Бих предложил и да прочете " Чернобилска молитва ", в случай че не има вяра на " упадъчния Запад " - дори преди всичко, само че в днешно време четенето става необичайност. Съжалявам обаче доста, само че нямам доверие на сегашните политици в Народното събрание – нито ръководещи, нито съпротива. Едните от дълго време потвърдиха по какъв начин строят пътища – последният образец от дългата поредност беше много неотдавнашен, във Варна. Другите пък потвърдиха по какъв начин подписват анекси, поради които трябваше да платим 620 млн. евро и в този момент Румен Радев да разправя по какъв начин към този момент сметката е стигнала 3 милиарда лв. и би трябвало да дадем още едно три пъти по толкоз, че другояче защо сме похарчили първите.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР