Що се касае до изгонването на руските дипломати от България,

...
Що се касае до изгонването на руските дипломати от България,
Коментари Харесай

Радев коментира изгонването на руските дипломати

Що се касае до изгонването на съветските дипломати от България, не мога да разисквам този въпрос, тъй като не разполагам с нужната информация. Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение въз основата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последици. Това съобщи президентът, който участва на срещата на върха на НАТО в Мадрид.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6186

„ Очакваме да се прегледат и въпросите за превъзмогване на вторичните резултати от войната в Украйна като световната опасност за продоволствената сигурност и произлизащите от това нови мигрантски талази. С интерес чакаме поканата към Швеция и Финландия за присъединение към Алианса. Що се касае до укрепването на Източния фланг, следва да се вземат значими решения за дълготрайната акомодация на отбранителния издържащ капацитет “, разяснява още президентът.

Радев добави, че на тази среща следва да се одобри новата стратегическа идея на НАТО, която ще дефинира заканите и рисковете пред сигурността и новите политически и военни задания пред Алианса. „ Новата среда за сигурност изисква и нови подходи и решения, които да подсигуряват, че войната в Украйна няма да усили своя тримерен и териториален обсег. След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира, надалеч от нашия район, Алиансът се връща към същинската си задача – да бъде поръчител на суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на членовете. Също по този начин това значи нараснала отговорност и единение, които ще демонстрираме на тази среща по този начин, че да покажем своето единение и отговорност към груповата защита и към сигурността на всяка една страна-член. Това значи нараснали упоритости. Означава повече запаси – и като национално вложение, и като общи разноски за защита “, сподели президентът.

Той напомни, че България интензивно взе участие в полемиките по новата стратегическа идея, обвързвана най-много със основаването на нови съответни отбранителни качества, повишение на логистичния потенциал на енергийната и транспортна съгласуваност с ловко и дейно потребление на общите фондове на НАТО. „ През 2019 година България беше измежду основателите за основаване на ускорител за нововъведения в защитата и на Фонда за нововъведения на НАТО. Това ще бъде един от главните акценти на днешната среща. За нас е от стратегическо значение освен да внедряваме водещи софтуерни решения в построяването на личен защитителен потенциал, само че и доста значимо да интегрираме нашата отбранителна промишленост и отбранителна просвета във водещите софтуерни и индустриални планове на НАТО “, сподели още.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР