Щитът срещу коронавируса у нас е е крайно недостатъчен, коментира

Щитът срещу коронавируса у нас е е крайно недостатъчен, коментира ...

Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е


Щитът срещу коронавируса у нас е е крайно недостатъчен, коментира математикът проф. Николай Витанов пред БНР.

Математикът обясни, че от миналата година досега са изчислявали броя на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.Още по темата21 сеп 2021 06:40146

"Сега обаче хората без симптоми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалния брой. Така че сега се взима предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко души се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3/ и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души , които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов.

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се променя, обаче и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет трябва да добавим и иминузираните.

"Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу COVID-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна", смята още проф. Витанов.

Самият математик е ваксиниран с две дози. Но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg