Щетите за земеделските производители от Поморие са колосални, трябва да

...
Щетите за земеделските производители от Поморие са колосални, трябва да
Коментари Харесай

Губернаторът проф. Мария Нейкова настоя лозари да бъдат обезщетени по европейските и национални фондове

Щетите за земеделските производители от Поморие са колосални, би трябвало да се откри метод те да бъдат обезщетени, безапелационна е Нейкова

 

 

Областният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова настоя да се търсят всички вероятни способи потърпевшите лозари да бъдат обезщетени по европейските и национални фондове. Както писахме, 80 % от масивите на обичайния винарски център Поморие, дружно с готовата за гроздобер продукция бяха унищожени от урагана. 

Днес, като най-висшият представител на страната в района, проф. Мария Нейкова съпровожда зам.-министърът Тодор Джигов по време на инспекцията му. Пред публицисти той посочи, че производителите щели да бъдат обезщетени посредством схемата " Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “. До 15 часа бяха подадени 48 заявки за към 2500 дка лозови масиви, пометени от бурята. 
 Проф. Мария Нейкова, кметът на Поморие Иван Алексиев и зам.-министър Джиков 
Проф. Мария Нейкова обаче бе безапелационна, че би трябвало страната да отбрани пред европейските институции правото на лозарите да получат отплата за унищожените си стопанства и продукция. 

" Благодарение на напъните на всички институтиции, прилежащи наши области и кметове, които изпратиха помощ като техника и човешки запас, ситуацията се възстановява. В момента вървят интензивни действия по разчистване на падналите дървета. Приоритетно се приказва към учебните заведения, детски градини, обществени домове и паркове. Малко по-малко нещата си идват на място. Тепърва следва да бъдат остойностени вредите, които са големи. В Карнобат, да вземем за пример има две учебни заведения, които са потърпевши съществено. Работим непрекъснато ", сподели проф. Нейкова пред Флагман.бг.

Тя благодари особено на сътрудниците си регионални шефове от Сливен, Ямбол и Стара Загора, които са изпратили техника и експерти. 
 Така наподобява едно от унищожените лозя  На среща с лозари от Поморие
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР