Щетите в рамките на целия ЕС възлизат на 60 млрд.

...
Щетите в рамките на целия ЕС възлизат на 60 млрд.
Коментари Харесай

Губим по 558 млн.лв. годишно от фалшификати

Щетите в границите на целия Европейски Съюз възлизат на 60 милиарда евро, сочи отчет

Всеки българин е ощетен със 150 лева годишно, вследствие на подправянето на артикули

Ежегодни загуби в размер на 60 милиарда евро търпи Европейски Съюз, поради подправяне в 13 съществени стопански бранша, сочи ново проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO).

През последните 5 години EUIPO следи икономическите загуби от подправянето в браншове, за които е известно, че са уязвими във връзка с нарушавания на правата на интелектуална благосъстоятелност (ПИС). Последните данни демонстрират, че директните годишни загуби в тези браншове вследствие на съществуването на подправени артикули на пазара възлизат на 60 милиарда евро, което се равнява на 7,5% от продажбите в тях.

Натрупаните загуби са в размер на 116 евро на жител на Европейски Съюз на година. Тъй като законните производители създават по-малко, в сравнение с биха произвеждали при неналичието на фалшифицирани артикули и поради това наемат по-малко служащи, в тези браншове се губят непосредствено 434 000 работни места.
още по тематиката
Оценката от отчета сочи, че заради съществуването на подправяне, 13-те бранша в България губят 19,8% от директни продажби годишно. Това се равнява почти на 552 милиона евро (1,1 милиарда лева.) или 77 евро (150 лева.) на български жител на година.

Изследваните 13 бранша са: козметика и персонална хигиена, облекло, обувни произведения и такъми, спортни артикули, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни питиета и виновност, фармацевтични артикули, пестициди, смарт телефони, акумулатори и гуми.

Изнесените данни са част от цикъл проучвания, които EUIPO организира през последните 5 години и за пръв път те се разгласяват в обединен отчет, който обобщава проучвания за приноса на интелектуалната благосъстоятелност в стопанската система на Европейски Съюз и разноските за интернационалната търговия, в резултат на подправянето и пиратството.

„ За пръв път през последните 5 години отчетите и проучванията ни са основа за създаване на цялостна визия за икономическото влияние на подправянето и пиратството върху стопанската система и разкриването на работни места в Европейски Съюз и също така дават сведения за методите за нарушение на правата на интелектуална благосъстоятелност ”, разяснява изпълнителният шеф на EUIPO – Антонио Кампинос.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР