Щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за

...
Щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за
Коментари Харесай

Николай Денков: Щетите от наводнениято са за над 30 милиона лева. Средствата са налични

Щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за над 30 милиона лв.. В момента налични са към 60 млн. лв.

„ Средствата са налични и е въпрос на добра организация от институциите, с цел да успеем да възстановим нарушената инфраструктура и хората да възстановят естествения си темп на работа “, съобщи в Народно събрание министър председателят Денков, който показа пред депутатите обстановката в региона и реакцията на страната.

Ще бъдат тествани и основите на мостовете, тъй като 3 от 4-те жертви са свързани със сриване на моста край Царево. Могат да се наложат и промени в нормативната уредба, акцентира Денков.

„ Бих желал да знам има ли отговорни за това, че мостът е пропаднал, само че не знам отговора и не мога да посоча има ли отговорен за това “, сподели още той. Денков беше безапелационен, че не е имало скъсани язовирни стени при наводнението.

Той разясни, че е изработен оглед на вредите в 56 потърпевши обекта в община Царево, подадени са 10 заявки, а по едно от тях към този момент е отпусната еднократна помощ в размер до 1512 лв..

„ Реакцията на страната беше безусловно мигновена. Наред с хората, които живеят в застрашените обитаеми места, имаше и към 4000 туристи, по данни на туристическите служби “, уточни министър председателят.

Той разгласи, че на 13 октомври 2022 година в Министерския съвет е постъпил отчет от тогавашния длъжностен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който излиза наяве, че на територията на страната има 360 речни сектора с понижена проводимост за водата, които застрашат популацията и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево, означи Денков.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР