Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно могат да се

...
Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно могат да се
Коментари Харесай

ГЕРБ искат незабавно отваряне на Плана за възстановяване заради Gemcorp

Щетите от Асен Василев в енергетиката мъчно могат да се компенсират. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на изключителна конференция на партията, оповестява БГНЕС.

По негови думи Василев е разменил въглищните централи за батериите и е

Ако желаеме да не загубим въглищните централи, служебното държавно управление би трябвало неотложно да отвори Плана за възобновяване , настоя Борисов.

От своя страна някогашният енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова уточни, че единствено Асен Василев е взел участие в договарянията, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн, като нито един специалист от Министерството на енергетиката не е участвал на тях нито е желано мнение.

ГЕРБ упорстват служебното държавно управление да отвори още веднъж Плана за възобновяване и уговорката за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен.

Петкова сподели и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на неин въпрос в Народното събрание по тематиката. В него Христов разкрива кой и по какъв начин е поел уговорката за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възобновяване и резистентност.
 Депутатите се захванаха с отчета на краткотрайната комисия Gemcorp
Депутатите се захванаха с отчета на
Всичко за Вашата сватба
краткотрайната комисия Gemcorp

Единственият, който се яви за чуване, беше някогашният енергиен министър Александър Николов

Отговорът на министъра показва, че договарянията са водени персонално от Асен Василев; че в министерството на енергетиката не е юридически разбор на мярката и на това какъв брой и кои въглищни мощности би трябвало да отпаднат; че лисва разбор на различните технологии и на нужното време за внедряване; и че няма разбори на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на следствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ подчертаха, че отговорът на енергийния министър удостоверява подозренията им, че в ъглищните ни централи са спазарени против " лобисткия, нелогично огромен и недоходоносен план за батериите " .

По техни думи националният интерес е предаден поради корупционни схеми.

" Решението е взето, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на специалистите. Без да има виждане по какъв начин ще се извърши уговорката ", акцентираха от партията.

Според тях Кирил Петков и Асен Василев са персонално виновни, защото единият е договорил уговорката, а другият го е парафирал.
 Никой от кабинета
Никой от кабинета
Всичко за Вашата сватба
" Петков " не бил довел Gemcorp

Нито Gemcorp, нито IP3 имат искания към страната, в това число и финансови

" Национално изменничество, което ще коства на страната ни директни загуби от 6,4 милиарда лв. на година. Свиване на износа и на Брутният вътрешен продукт с толкоз. 4 % спад на Брутният вътрешен продукт, съпоставим с резултата на Коронавирус кризата; Превръщането на България от чист експортьор в чист вносител на сила. Недостиг на сила в пиковите срокове ", изредиха от ГЕРБ.

Други последици са и загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически прелом за четири региона, както и 1,9 милиарда лв., изхарчени за акумулатори вместо за надалеч по-ефективни други възможности. Още толкоз средства след 6-7 години за преработването им, както и загуба на най-малко 1 милиарда лв. от закъснение на Плана за възобновяване и резистентност поради прокарването на " лобисткия план " за батериите.

" Това са корупционни схеми с Gemcorp и в случай че не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков единствено ги е парафирал, действително Асен Василев ги е договарял ", разясни
Всичко за Вашата сватба
Борисов.

По негови думи за времето, до момента в който Асен Василев е отговарял за енергетиката, като се изключи че са внедрили Gemcorp на всички места, са нанесли и вреди, които в този момент няма по какъв начин да бъдат обезщетени, с изключение на посредством бързо решение на Народното събрание и задължаване на служебното държавно управление бързо да отвори Плана за възобновяване. Това е единственото решение, всичко останало ще е непоправимо, предизвести Борисов.

Той заръча за на следващия ден да бъде направена таблица какъв брой милиарда лв. са излезли от джоба на българина поради горивата по времето на държавното управление на " Промяната ".
 Меморандумът с Gemcorp е преустановен, наблюдават теч на информация в частни ръце
Меморандумът с Gemcorp е преустановен, наблюдават теч на информация в частни ръце

Все още няма публично входирано заявление за отвод от искания от третата компания - IP3
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg