Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно могат да се

...
Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно могат да се
Коментари Харесай

ГЕРБ искат незабавно отваряне на Плана за възстановяване заради Gemcorp

Щетите от Асен Василев в енергетиката мъчно могат да се компенсират. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на изключителна конференция на партията, оповестява БГНЕС.

По негови думи Василев е разменил въглищните централи за батериите и е

Ако желаеме да не загубим въглищните централи, служебното държавно управление би трябвало неотложно да отвори Плана за възобновяване , настоя Борисов.

От своя страна някогашният енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова уточни, че единствено Асен Василев е взел участие в договарянията, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн, като нито един специалист от Министерството на енергетиката не е участвал на тях нито е желано мнение.

ГЕРБ упорстват служебното държавно управление да отвори още веднъж Плана за възобновяване и уговорката за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен.

Петкова сподели и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на неин въпрос в Народното събрание по тематиката. В него Христов разкрива кой и по какъв начин е поел уговорката за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възобновяване и резистентност.
 Депутатите се захванаха с отчета на краткотрайната комисия Gemcorp
Депутатите се захванаха с отчета на краткотрайната комисия Gemcorp

Единственият, който се яви за чуване, беше някогашният енергиен министър Александър Николов

Отговорът на министъра показва, че договарянията са водени персонално от Асен Василев; че в министерството на енергетиката не е юридически разбор на мярката и на това какъв брой и кои въглищни мощности би трябвало да отпаднат; че лисва разбор на различните технологии и на нужното време за внедряване; и че няма разбори на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на следствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ подчертаха, че отговорът на енергийния министър удостоверява подозренията им, че в ъглищните ни централи са спазарени против " лобисткия, нелогично огромен и недоходоносен план за батериите " .

По техни думи националният интерес е предаден поради корупционни схеми.

" Решението е взето, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на специалистите. Без да има виждане по какъв начин ще се извърши уговорката ", акцентираха от партията.

Според тях Кирил Петков и Асен Василев са персонално виновни, защото единият е договорил уговорката, а другият го е парафирал.
 Никой от кабинета
Никой от кабинета " Петков " не бил довел Gemcorp

Нито Gemcorp, нито IP3 имат искания към страната, в това число и финансови

" Национално изменничество, което ще коства на страната ни директни загуби от 6,4 милиарда лв. на година. Свиване на износа и на Брутният вътрешен продукт с толкоз. 4 % спад на Брутният вътрешен продукт, съпоставим с резултата на Коронавирус кризата; Превръщането на България от чист експортьор в чист вносител на сила. Недостиг на сила в пиковите интервали ", изредиха от ГЕРБ.

Други последици са и загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически прелом за четири региона, както и 1,9 милиарда лв., изхарчени за акумулатори вместо за надалеч по-ефективни други възможности. Още толкоз средства след 6-7 години за преработването им, както и загуба на най-малко 1 милиарда лв. от закъснение на Плана за възобновяване и резистентност поради прокарването на " лобисткия план " за батериите.

" Това са корупционни схеми с Gemcorp и в случай че не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков единствено ги е парафирал, действително Асен Василев ги е договарял ", разясни Борисов.

По негови думи за времето, до момента в който Асен Василев е отговарял за енергетиката, като се изключи че са внедрили Gemcorp на всички места, са нанесли и вреди, които в този момент няма по какъв начин да бъдат обезщетени, с изключение на посредством бързо решение на Народното събрание и задължаване на служебното държавно управление бързо да отвори Плана за възобновяване. Това е единственото решение, всичко останало ще е непоправимо, предизвести Борисов.

Той заръча за на следващия ден да бъде направена таблица какъв брой милиарда лв. са излезли от джоба на българина поради горивата по времето на държавното управление на " Промяната ".
 Меморандумът с Gemcorp е преустановен, наблюдават теч на информация в частни ръце
Меморандумът с Gemcorp е преустановен, наблюдават теч на информация в частни ръце

Все още няма публично входирано заявление за отвод от искания от третата компания - IP3
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР