"Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на

...
"Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на
Коментари Харесай

ГДБОП: Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми

"Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права - огромните български национални телевизионни стратегии, като Нова телевизия, БТВ, HBO, единствено за тези стратегии са над 10 500 000 лева”. Това разгласи Явор Колев, шеф отдел „ Киберпрестъпност”, на брифинг на ГДБОП за акцията против кабелното пиратство.

„ Операцията е извършена по сигнали от правоносители, които са открили, че техните стратегии се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се заплащат авторски права”, изясни Колев, представен от Нова телевизия.

Той изясни, че при акцията са били конфискувани единствено устройства, които имат отношение към разпространяването на телевизионни стратегии. Легалната активност на операторите по разпространяване на интернет не е била наранена.

„ В Бургас и Сандански са конфискувани сървари, имащи отношение към мобилно приложение за разпространяване на телевизионни стратегии. Тези две компании са имали създадено мобилно приложение, посредством което до безграничен брой консуматори в интернет са разпространявали телевизионни стратегии, за които нямат права”, изясни Колев.

„ Като част от доказателствата сървърите, на които са били уеб страниците и приложението, са били конфискувани. Към момента телевизионни стратегии в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с нелегално лъчение няма. По време на осъществяване на интервенцията нито един от шефовете на обискираните компании не оказаха подпомагане на чиновниците на ГДБОП ", добави Колев.

„ Интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че публикуваната интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към обезпечаване на съгласуваност на потребителите. И сега в огромната част от проверяваните сдружения има доставка на интернет. Не е прекратявана, не е спирана. Нямам визия каква е повода в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма съгласуваност, интернет “, съобщи Колев и позволи, че това може би се употребява за нагнетяване на публичното неодобрение.

Разбирам терзанието на жителите, за това че са останали без телевизионни стратегии, само че поради събитието, че това е осъществявано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс”, сподели още Колев.

Той уточни, че конфискуваната техника е скъпа. „ Тя е обвързвана с разпространяването на телевизионни стратегии. Освен че е доказателство за осъществяваната незаконна активност, по този метод беше прекъснато закононарушението, което се извършваше”, разяснява Колев.

„ Целта ни е да изсветлим бизнеса с незаконно разпространяване на телевизионни програми”, изясни Колев. Той изрази вяра България да не бъде посочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната благосъстоятелност.

„ ГДБОП работи по противопоставяне на кабелното пиратство от 1998 година като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%. Сега в от 2,4 млн. клиенти на кабелна телевизия по изказване на операторите към 50-60% са обхванати от легално разпространяване на телевизионни програми”, сподели още Колев. По думите му за закононарушение срещу интелектуалната благосъстоятелност се планува до 5 години отнемане от независимост, а текстовете в Наказателен кодекс, касаещи данъчни закононарушения, плануват затвор до 8 години.

„ Нашата работа продължава по противопоставяне на закононарушенията против интелектуалната благосъстоятелност и други закононарушения, свързани с това незаконно разпространяване “, добави той. В момента се правят инспекции на огромна част от кабелните оператори във връзка с авторските права. В тези инспекции са включени както представители на отдел „ Киберпрестъпност “ на ГДБОП, по този начин също и представители на Министерство на културата, КРС, Национална агенция за приходите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР