Щети за стотици хиляди лева остави след себе си пожарът

...
Щети за стотици хиляди лева остави след себе си пожарът
Коментари Харесай

Над 20 години ще се възстановява унищожената гора в Пирин

Щети за стотици хиляди лв. остави след себе си пожарът в Пирин. За възобновяване на гората ще са нужни повече от 20 години, оповестява bTV.

„ Една небрежност довежда до разноски от към 850 000 лв. на Държавното дружество, като тук не отчитаме екологичната вреда, която е доста тежка, защото не е дребна площта на пожара, това са 800 декара ", уточни шефът на Югозападното държавно дружество инж. Дамян Дамянов.

По думите му иглолистните насаждения може да се възстановят, само че при широколистните приказваме за муден и сложен развой.

По-тежки санкции

Солени санкции за всеки, който пали огън на пасища и ливади плануват промени в Закона за запазване на земеделските земи, оповестени за публично разискване.

От 1500 до 6000 лв. е глобата за всеки, който си разреши да възпламени огън на морава. Тези, които решат да чистят пасбище с техника в пожароопасен сезон без да уведомят регионалната дирекция " Земеделие " и районната пожарна работа, могат да отнесат санкция сред 500 и 5000 лева

Новите правила се постановат поради вредите нанесени от пожари през миналата година.

„ За предходната година на територията на България има над 580 горски пожара, в които са наранени към 63 хиляди декара това е ужасно доста. Основната причина е човешка немарливост - т.е. човешко деяние или безучастие ", уточни Зорница Жекова от Министерство на земеделието и храните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР