Щеше да бъде оптимално, ако депутатите вчера бяха избрали председател

...
Щеше да бъде оптимално, ако депутатите вчера бяха избрали председател
Коментари Харесай

Експерт: Председател на парламента на ротационен принцип повдига три групи въпроси

" Щеше да бъде оптимално, в случай че депутатите през вчерашния ден бяха избрали ръководител на 49-ия парламент. Не се случи, само че това е и обикновено, парламентарните групи са доста разнообразни и с цел да се стигне до разговор и да се намерят пресечни точки сред тях, очевидно е належащо повече време. Предложението за ръководител на Народното събрание на ротационен принцип е безусловно ново и невиждано в нашия парламентаризъм. То повдига три групи въпроси – конституционни, организационни и политически ".

Това разяснява Симона Велева, лекар по конституционно право и член на Съвет за електронни медии във връзка на предлагането на ПП-ДБ, което Асен Василев изрази през вчерашния ден в Народното събрание.

" Много зависи по какъв начин ще бъде завършено това предложение. Европейският парламент има един ръководител с мандат от 2,5 години от общо петте години. Ако кажем " ръководители “, то има огромна възможност да опонира на главния закон. Ако се одобри джентълменска дума, че едно лице ще извършва ролята на ръководител, а по-късно непринудено ще слезе и ще се качи различен, е друга обстановка “, уточни тя.

" Организационните въпроси са доста съществени. Председателят на Народно събрание е лице със статут на национална сигурност. На ежеседмична база получава доста сензитивна информация. Той управлява цялата администрация и афишира публични поръчки “, разяснява Симона Велева.

" Предложението може да работи, без да опонира на Конституцията, съгласно това по какъв начин е завършено. Целесъобразно е да има един ръководител “, сподели още тя.

" Ние към момента сме в първото съвещание на Народното събрание. Народното събрание следва да си избере ръководител, в случай че подобен не бъде определен, то не може да работи, не може да одобри устав и не може да се вземе решение, че работи предходния устав “, уточни тя пред bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР