Ще затворят за посетители Паметника на свободата на връх Шипка

...
Ще затворят за посетители Паметника на свободата на връх Шипка
Коментари Харесай

Затварят паметника на Шипка, но когато дойдат пари за ремонта

Ще затворят за гости Паметника на свободата на връх Шипка за 2 години при започване на лятото през 2023 година, в случай че до тогава бъдат обезпечени пари за неговия ремонт. Това удостоверяват от националния парк-музей " Шипка-Бузлуджа " в Казанлък. Очакванията са парите да дойдат от страната - или от Министерството на културата, или посредством разпореждане на Министерския съвет.

Суровите атмосферни условия на върха разрешават да се работи обикновено по паметника едвам през трите летни месеца на годината.

Засега от музея се въздържат да назоват точната сума, нужна за ремонта, поради инфлацията. Но проектно-сметната документи за него е подготвена. Конструктивно монументът е здрав, следва битка с влагата.

Преди две години бе обявено, че за ремонта са нужни към 210 хиляди лв., с времето обаче сумата може и да е набъбнала.

Най-напред ще се отстрани остарялата фугираща примес върху близо 8000 линейна метра фуги от външната страна на паметника и ще бъдат сменени металните и оловните обшивки. Както и най-малко 38 от каменните му блокове, измежду като три от тях паднаха преди 2 години, за благополучие, без да пострадат хора. Предстои да се отлее стоманобетонна площадка, върху която ще бъдат пренаредени сегашните гранитни стъпала под фигурата на лъва.

Промени ще бъдат направени и във вътрешността – там е планувано да се възвърне първичната каменна зидария по междуетажните площадки и да бъдат инсталирани климатизирани витрини за експонатите от музейната сбирка. Наред с това ще бъде построена и рампа за гости с опорно-двигателни проблеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР