Ще започна с думите на Бай Марко от романа “Под

...
Ще започна с думите на Бай Марко от романа “Под
Коментари Харесай

Областният управител на Видин отбеляза тържественото шестване на 172 години от избухването на Белоградчишкото въстание

Ще стартира с думите на Бай Марко от романа “Под игото ” на Иван Вазов “Лудите, лудите, те да са живи ”, тъй като крачките от “лудостта ” на няколкото основатели на Белоградчишкото въстание до “пианството на един народ ” са направени още в лето 1850-то в Белоградчик, Видин и Лом, 26 години преди Априлското въстание.

Въстанието е потушено от османския подтисник, само че то не е несполучливо, защото демонстрира волята за независимост на българския народ, желанието му да дефинира самичък бъдещето си и да преследва идеалите си. Днес, когато Европа е въвлечена в нападателна и незаконна война, още повече се нуждаем от образците на героите от Белоградчишкото въстание. Премерът на починалите, тяхната битка за независимост, преследването на идеалите и правото на самоопределяне би трябвало да бъдат пренесени от предишното през сегашното и да дефинират нашето бъдещето. Затова в този момент дано преклоним глава пред героите. Това съобщи Любен Иванов – регионален шеф на област Видин, който участва на тържественото отбелязване на 172-годишнина от експлоадирането на въстанието в Северозападна България от 1850 година. На събитието, проведено от кмета на град Белоградчик, участваха жители и посетители от Република Сърбия. В памет на починалите въстаници в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ бе отслужена панихида и положени цветя пред гробовете на основателите на въстанието. Оттам с литийно шествие към крепостта събралото се голям брой се поклони и сервира венци на „ Паметника на въстаника ” пред Исторически музей в Белоградчик и  паметника на починалите въстаници от лето 1850-о. Отбелязването на годишнината приключи с тържествена заря.

Преди събитието в Белоградчик Любен Иванов саморъчно опресни надписа върху паметната плоча пред къщата на лидера на въстанието Цоло Тодоров в Гара Орешец, община Димово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР