Ще закрие ли кметът Иван Алексиев със общинските си съветници

...
Ще закрие ли кметът Иван Алексиев със общинските си съветници
Коментари Харесай

Опозицията пита ще закрият ли кметът от ГЕРБ и мнозинството в ОбС болницата в Поморие

Ще закрие ли кметът Иван Алексиев със общинските си съветници от ГЕРБ и Движение за права и свободи болничното заведение в Поморие? Този въпрос задават в свое изказване от локалната коалиция ЗНС (ПП-ДБ, ИТН).

Според обединението Алексиев обществено основава внушения и паники в обществото, че болничното заведение в града ще спре работа след 10 април по виновност на ЗНС и Българска социалистическа партия. От групировката показват, че отговорността за решенията в Общинския съвет (ОбС) е на болшинството на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Иван Алексиев е от ГЕРБ и актуалният кметски мандат за него е четвърти. От ГЕРБ е и ръководителят на локалния парламент Адам Адамов. Общинските съветници са 21. ЗНС е главната опозиционна групировка с петима представители. Съветниците от ГЕРБ са 8, от Движение за права и свободи - 6, а от Българска социалистическа партия - двама.

На 14 ноември 2023 година ЗНС и Българска социалистическа партия са входирали писмо до ръководителя на Общински съвет, с което желаят отчет за осъществяването на бизнес програмата от шефа на МБАЛ " Поморие " ЕООД - Кирил Хинов. От ЗНС показват, че подобен доклад не е представян от 31 януари 2022 година досега. Според групировката слага под въпрос прозрачността и отговорността на ръководството на лечебното заведение. От 22 ноември 2023 година Хинов бил в отпуск, а на 10 януари 2024 година подал молба за освобождение от служба. От ЗНС акцентират, че той е оставил болничното заведение с голям дълг и две нефункциониращи отделения.
 Няма да се закрива детското поделение на болничното заведение във Враца, увери Хинков
Няма да се закрива детското поделение на болничното заведение във Враца, увери Хинков

Директорът на болничното заведение остава на поста

В Общински съвет към този момент е основана краткотрайна комисия за изследване опциите за избор и отправяне предложение за краткотраен шеф на " МБАЛ Поморие ". Адам Адамов предложил тя предложи да бъде формирана единствено от представители на ЗНС и Българска социалистическа партия. Приехме това като очевиден знак за абдикация на ГЕРБ и Движение за права и свободи от проблемите на МБАЛ и прекачване на отговорност, имайки поради бетонираното им болшинство, както в предишните мандати, по този начин и в настоящия. Именно те защитаваха Кирил Хинов, като шеф на болничното заведение и разрешиха тази безотговорност, както и постоянното разпределяне на безлихвени заеми от общината към болничното заведение, макар незадоволителните резултати ", декларират от ЗНС.

Предложение на опозицията предвиждало комисията да е в състав от 7 общински съветници от всички групи в Общински съвет. То обаче било отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи и в последна сметка в състава на краткотрайната комисия влезнали единствено представители на двете партии.

Според ЗНС още от сформирането на Общинския съвет ГЕРБ и Движение за права и свободи демонстрират само предпочитание за реваншизъм към опозицията. " Явно е, че това тяхно предпочитание е по-важно от всички останали наболели проблеми на общината. Подчертаваме, че отговорността не лежи върху опозицията, а върху тези, които ръководят и утвърждават решенията. Уверяваме Ви, че ние няма да предадем хората, дали своят вот за нас. Няма да се откажем да бъдем коректив на ръководството ", акцентират от обединението.
 Белодробната болница във Варна отново задлъжня
Белодробната болница във Варна отново задлъжня

Тубдиспансерът към този момент дължи към 290 000 лева на НАП
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР