Ще загубим ли традиционния вкус на родните плодове и зеленчуци?

...
Ще загубим ли традиционния вкус на родните плодове и зеленчуци?
Коментари Харесай

Достатъчно ли са български плодове и зеленчуци на пазара

Ще загубим ли обичайния усет на родните плодове и зеленчуци? Ще бъдат ли изместени и по качество и усет от гръцките, турските или полските? Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са импорт. Според контролните органи вносът е по-малък – към 55-60%. И въпреки всичко огромна част от продукцията, която доближава до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония, предава NOVA.

Според сектора, за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци понижава 10 пъти. На тържищата гръцките плодове и зеленчуци са много по-евтини. При кг домати разликата е към 0.70 лева на едро, а при краставиците – към 0.50 лева Второ качество ли е продукцията, която идва извън, и за какво търговци оферират вносни плодове и зеленчуци като български?

„ Вкусовите качества на нашата продукция са доста високи – няма нищо общо с гръцката. В момента цените са такива поради самото начало на стоката – няма огромни количества, само че след 7-10 дни цените ще са доста разнообразни от тези, които виждате сега ”, разяснява Слави Николов – търговец.

„ Има страни с огромни дотации, ние не сме богата страна да даваме високи дотации на стопанствата – и въпреки всичко хората ги избират ”, споделя Иванка Запрянова – консуматор.

Средно за година всеки българин изяжда към 46-50 кг плодове. И сред 68-73 кг зеленчуци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР