Ще взимаме ли заплати наполовина след приемане на еврото.Има неинформираност,

...
Ще взимаме ли заплати наполовина след приемане на еврото.Има неинформираност,
Коментари Харесай

Ще взимаме ли заплати наполовина след приемане на еврото

Ще взимаме ли заплати на половина след приемане на еврото.

Има неинформираност, недоумение и в това време манипулиране на публичното мнение, и наслагването на тези фактори води до струпване на отрицателни настройки.

Това разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Ваня Иванова, учител в Стопанския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “,

рецензент на монографията „ Предизвикателства пред българската стопанска система по пътя към участие в еврозоната “ на колектив към катедра „ Икономика “ на Стопанския факултет.

„ Ако попитате инцидентно срещнат представител на обществото, средностатистически, какво чака да се случи на датата 1 януари 2024 година, възможната хипотетична дата, съм съвсем уверена, че доста огромен % от отговорите, които ще получите,

ще бъде, че цените от левове непосредствено ще се трансформират в евро и в случай че един самун коства 1,60 лв. в този момент, ще коства 1,60 евро,
а заплатите ще станат на половина по-малки, тъй като видите ли, заплата от 1000 лв. ще е 500 евро.
Ето го доказателството за безспорното недоумение на самата технология на смяната и прехода към единната европейска валута.

Цените ще станат същите, само че в евро, само че заплатите ще станат на половина и това е всеобщо публикувано и ширещото се измежду обществото. 

 

По думите й още една мантра, която се експлоатира в общественото пространство и с която се свързват рисковете, е това дали и до каква степен присъединението ще даде спомагателен инфлационен подтик към към този момент така и така немалката инфлация в страната и ще докара до в допълнение повишаване на цените, оттова до обедняване, нещо, което е явно, че никой не би желал да се случи.

„ Тук още веднъж сякаш нещата се преекспонират и манипулират напълно преднамерено, тъй като е ясно, че избран кратковременен инфлационен подтик ще има, той нито ще е толкоз огромен, нито ще е за толкоз дълго и учредения за това дава образецът на всички страни, включили се преди този момент.

Дали и до каква степен инфлацията ще е сериозна, в действителност зависи от нас самите и от опцията да се реализира доста прецизен,

пореден, систематичен надзор в процеса на конвертирането на националните цени към новата единна европейска валута евро “, изясни проф. Иванова.

Според нея прекомерно преекспониран е още един мотив – опцията да се основат предпоставки за увеличение на бюджетния недостиг, за разхлабване и изкушението фискалната политика да не бъде толкоз дисциплинирана, колкото до момента.

„ Истината е, че всичко още веднъж зависи от нас самите и от нашите институции, провеждащи фискалната политика, в частност Министерството на финансите.

Тази евентуална заплаха си има ограничаващи механизми и се противодейства посредством Пакта за непоклатимост и напредък, което значи, че изкушението да вършим по-големи разходи зависи още веднъж от самите нас.
Не бих се тормозила чак толкоз от един подобен риск, обвързван с присъединението, а още по-малко с несъразмерната задлъжнялост,
която вероятно участието в еврозоната би провокирало, в случай че водим недисциплинирана и незадоволително добре следена бюджетна политика, т.е. още веднъж зависи от нас самите “, безапелационна е тя.

С подред професорът отлагането на присъединението на България към еврозоната е сигнал, че не сме си свършили работата по този начин, както би трябвало,

и че напъните не бяха задоволителни, в това число институционалните промени, тъй като е ясно, че битката с инфлацията е един по-дълъг развой.


По думите й то значи също отрицателни последствия в кратковременен проект и отрицателни сигнали към задграничните вложители за това, че процесите се забавят и на страната ни не може да се гледа като на доста благонадежден сътрудник.

Според проф. Иванова отрицателните последствия за страната от това могат да бъдат в средносрочен и дълготраен проект, в случай че не интензифицираме напъните.

На първо място отрицателна последица би могло да бъде неповишаването на кредитния рейтинг, което е явен сигнал за вложителите, че процесите не протичат със скоростта, с която е належащо, уточни икономистът.

Негативна последица от непромяната на кредитния рейтинг е непромяната в лихвените проценти, което е нещо, което оскъпява всяка една трансакция, добави тя.

Ваня Иванова уточни още, че отрицателната последица ще пристигна и в известна инерция, загуба на скоростта и интензитета,

с които сме склонни да доведем до дъно промените, тъй като всяко нещо, отсрочено във времето, води до понижаване на ентусиазма, с който се реализират тези трансформации.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР