Ще водим разговори. Първите опити са да ги приключим до

...
Ще водим разговори. Първите опити са да ги приключим до
Коментари Харесай

Демерджиев за Шенген: Диалогът с Нидерландия е труден и без конструктивизъм


Ще водим диалози. Първите опити са да ги приключим до края на годината. Преди малко имах среща с шведския министър, който поема председателството. Тяхната позиция е, че напъните ще продължат и от тяхна страна. Това съобщи пред медиите служебният вътрешен министър Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година, откакто стана ясно, че България няма да бъде призната в Шенген.

Въпреки това, той изрази позитивизъм, като означи, че нищо не е изгубено. „ Напротив – на прав път сме и сме създали това, което се чака от нас. Не са определяни съответни дати. Разговорите занапред предстоят. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми и взаимни отстъпки, които би приела. Предлагаме им доста неща, в това число взаимни дежурства, в това число техни представители да дойдат по нашата граница. Открити сме, подготвени сме за градивни решения, стига те да са свързани с условия, неща, които са потребни за опазването на границата или за участието ни в Шенген. Нидерландия не слага такива условия. Там разговорът е по-труден, защото няма конструктивизъм в тяхната позиция “, разяснява още министърът.

Той счита, че България се е показала доста почтено. „ Самото умозаключение на Комисията, отчетите, които даде, отчетите и мненията на Чешкото председателство демонстрираха напълно ясно, че България и Румъния дават отговор на всички механически условия за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически. Две страни взеха решение друго. 25 страни ни поддържаха безусловно и доста прозорливо, смятайки че това е вярното решение. Ние продължаваме да мислим, че това е вярното решение. Позитивни сме и ще работим в посока за намиране на компромис “, добави Демерджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР