Ще влезем в еврозоната, но не и 2025 година, заяви

...
Ще влезем в еврозоната, но не и 2025 година, заяви
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.

Ще влезем в еврозоната, само че не и 2025 година, съобщи пред БТВ някогашният финансов министър Симеон Дянков.

Според него най-рано можем да приемем еврото през 2027 година.

 

" Не влизаме в еврозоната януари 2025 година, нито юли 2025 г, както стартира да се прокрадва някакво подозрение от страна на премиера Денков, тъй като не изпълняваме един от главните критерии, а точно - инфлацията ", сподели Дянков.

Тази година ще е по-сложна и по-трудна за семействата спрямо предходната, съобщи Дянков и предвижда, че ще има скок на лихвите от 1.5%-2%.

" Не изпълняваме критерия с доста. Средната инфлация в еврозоната е на половина от нашата инфлация към декември. Няма по какъв начин да се оправим с този аршин до юнския отчет, който гледа данните до март - за последната година месец по месец, до края на март 2024 година Ние, тъй като не ги изпълняваме през последните 9 месеца, към този момент би трябвало да помислим по какъв начин елегантно би трябвало да стартираме да приказваме - виждам, че министър председателят Денков се насочва натам, какво следва. Хубавото е, че държавното управление за първи път стартира съществено да работи по тематиката " еврозона ", домави Симеон Дянков.

Дори да се одобри законодателство у нас е безусловно невероятно да бъдем признати в еврозоната на тази база. " Такива изключения в никакъв случай не са правени в историята на еврозоната. Нашата инфлация към края на декември е малко над 5,5% - 5,6 - 5,8%, взависимост от коя кошниза се употребява. Инфлацията за същия интервал в еврозоната е 2,4% ", сподели още Симеон Дянков.

" Трябва за една година да изпълняваме критериите. Всеки месец обаче, освен в края на тази една година. Трябва да сме на 1,5% разлика от трите най-ниски инфлации. А ние сме към 3% над междинното за еврозоната. Това значи, че сме доста надалеч. Има прогрес, несъмнено. Това държавно управление стартира съществено да концентрира върху това. Но съгласно мен, елегантно би трябвало да стартираме да приказваме за малко по-друг период. Ще влезем в еврозоната, просто не през 2025 година ", добави Дянков.

 

Той изясни, че Българска народна банка трябвало да направи в допълнение стягане на кредитирането освен поради самата Еврозона. От позиция на взимането на заеми за жилища и за коли, 2024 година ще бъде по-сложна със заемите, в сравнение с в предходните години, посочи Дянков, съгласно който се чака с 1.5-2% нарастване на лихвите по заемите.

За идната ротация през март месец, Дянков съобщи, че една от главните тематики на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за смяна в Конституцията, конституционни съдии, само че главната тематика, която не е почнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като КФН, Комисия за защита на конкуренцията, КЗП, сподели Дянков.

Той е на мнение, че в регулаторите би трябвало да застанат икономисти, финансисти и адвокати. Коалицията би трябвало да разбере, че с цел да влезем в Еврозоната, регулаторите би трябвало да стартират да работят в интерес на държавното управление, сподели Симеон Дянков.

Във връзка с ротацията и каква е оценката му за финансовият министър Асен Василев, Симеон Дянков сподели, че съгласно него в последно време се оправя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР