Ще ви разкажем какво точно празнуват руснаците на този ден,

...
Ще ви разкажем какво точно празнуват руснаците на този ден,
Коментари Харесай

С какво руснаците поздравяват всички мъже на всеки 23 февруари?

Ще ви разкажем какво тъкмо честват руснаците на този ден, за какво празникът се назовава „ден на крема за бръснене“ и по какъв начин всичко това е обвързвано със Сталин.

Ако би трябвало да опишем в резюме какво е 23 февруари за руснаците, бихме споделили следното: това е мъжкият еквивалент на Международния ден на дамата. Само че за разлика от импортирания от Запада 8 март, 23 февруари е напълно съветско откритие.

През годините тази дата неведнъж е променяла смисъла си и в последна сметка се е трансформирала в един от двата празника на пола (вторият, както се досещате, е Международният ден на жената). Точно както множеството руснаци свързват 8 март с цветя, шоколади и документи за посещаване на козметичен магазин, а не с битката за тъждество, по този начин и 23 февруари се е настанил в всеобщото схващане с чорапите и крема за бръснене… Но по какъв начин се стига до това?
Как се стига до празника?
 Петроград. 23 февруари 1919 година Първият боен церемониал на Работническата алена войска (репродукция)

Петроград. 23 февруари 1919 година Първият боен церемониал на Работническата алена войска (репродукция)ТАСС

23 февруари става празник по времето на Съветския съюз. За първи път датата е маркирана през 1919 година и за това има няколко мотива.

На 28 януари 1918 година препоръките одобряват указ за основаване на лична войска. Две седмици по-късно, на 11 февруари, те издават декрет за основаването на флота. И двете събития са значими за новата власт и първата годишнина е трябвало да бъде маркирана, само че заради бюрократични забавяния болшевиките не съумяват да разгласят празника в точния момент. На 17 февруари 1919 година болшевиките възнамеряват благотворителна акция, при която популацията би трябвало да подари дарове на бойците от Червената войска. Акцията е наречена „Ден на аления подарък“. Но също по този начин се пада в неверния ден – понеделник. Затова вземат решение да отпразнуват и трите събития в един и същи ден, в идната неделя, която е на 23 февруари.  1918 - 1919

1918 – 1919

Петгодишнината е отпразнувана в огромен мащаб и на равнището на всички профсъюзи. Но не на 28 януари или 11 февруари – дните на сключване на декретите, а на 23 февруари, както при първия път. Празникът получава ново публично име – Ден на Червената войска и флота. Според историците точно тогава стартират опитите да се измисли някакво събитие, което да оправдае 23-тото число.
Конструиране на мита
 Краснознаменният Балтийски флот

Краснознаменният Балтийски флотК. Куличенко/Sputnik

През същата година в списание „Военна мисъл и революция“ се твърди, че първата част на Червената войска, която взе участие в сражения в северозападната част на страната (има се поради Първата международна война), е образувана на 23 февруари.

На идната година списание „Военен вестник“ разгласява фотокопие на същия Ленинов декрет за организацията на Червената войска, само че този път с подправената дата 23 февруари.  Червеноармейци, 1919 година

Червеноармейци, 1919 г.ТАСС

През втората половина на 1930-те години поддръжка получава и друга версия: на 23 февруари 1918 година край Псков и Нарва се организира уверено стълкновение сред Червената войска и немските войски, в което алените за първи път побеждават.

След Сталин е открито, че в този ден немската войска е била на 55 км от Псков и на 170 км от Нарва. Някои историци, като Сергей Найда, считат, че въобще не е имало обилни сражения и че в основата на празника са митингите в Петроград (днешен Санкт Петербург) и всеобщото постъпване на доброволци в Червената войска след публикуването на апела на Ленин „Социалистическото родно място в заплаха!“ за немското нахлуване. Други, като историка Вадим Ерлихман, считат, че може да става дума за към 300 латвийски стрелци, които са се пробвали да дадат отпор на германците в гр. Валка. Но, съдейки по архивите, те не са спечелили.  23 февруари 1964 година

23 февруари 1964 г.ТАСС

В изгода на версията, че в зората на своето битие червеноармейските отряди са били в общи линии безполезни, приказват и думите на самия Ленин: на 25 февруари 1918 година в публикацията „Труден, само че нужен урок“ за вестник „Правда“ той написа: „Мъчително позорни известия за полкове, които отхвърлят да поддържат позициите си, за отвод да пазят даже Нарвската линия, за несъблюдение на заповедта да се унищожава всичко и всички при отстъпление; да не приказваме за бягствата, хаоса, безоръжието, безпомощността, безделието… В Съветската република няма армия“.

Официалната идеология обаче продължава да стои зад версията за „победата при Псков и Нарва“. Въпросът е подложен от Йосиф Сталин в заповедта от 23 февруари 1942 година. „Младите отряди на Червената войска, които първи влизат във войната, разрушават немските нашественици при Псков и Нарва на 23 февруари 1918 година. Ето за какво точно 23 февруари 1918 година е разгласен за рожден ден на Червената армия“, гласи документът.
Ден на всички мъже
 25 февруари 1968 година, Москва

25 февруари 1968 година, МоскваВиктор Будан, Владимир Савостянов/ТАСС

Версията за „поражението при Нарва и Псков“ дълги години се поддържа от руската държавна агитация. На този ден става традиция да се организират тържествени партийни събрания и да се чества във военните отряди, ротите, университетите и учебните заведения.

По мотив годишнината откриват музеи и изложения, както и военните спортни надпревари за възпитаници.

23 февруари става изключително известен след Втората международна война, когато се покачва духът на патриотизма. През 1946 година празникът още веднъж е преименуван: вместо Ден на Червената войска и флота той става Ден на Съветската войска и флота. Това име остава непроменено до 1991 година.  23 февруари 1991 година, Ленинград

23 февруари 1991 година, ЛенинградНиколай Адамович, Николай Беркетов, Вячеслав Евдокимов/ТАСС

След разпадането на Съветския съюз празникът получава настоящето си име – Ден на бранителя на Отечеството. И в случай че по-рано този ден беше работен за всички руски жители (с изключение на военнослужещите), от 2002 година той е почивен за всички в страната.

В същото време смисъла му се размива. Вече за 23 февруари поздравяваме всички мъже без изключение, без значение дали в миналото са служили в армията. Въпреки това на този ден към момента се радва на известност военната тема – като камуфлаж и военни песни.
Празник на пяната за бръснене
Подобно на 8 март, на 23 февруари в Русия е признато да се дават дребни дарове на всички мъже. Тази традиция е публикувана в фамилиите, учебните заведения, предприятията и изключително в офисите.

В навечерието на всеки 23 февруари женската половина от личния състав скрито разисква проект за празнуване и дарове за мъжете, а като по предписание като привет звучат думи за „силния пол“, за „силата, смелостта“ и други атрибути на мъжествеността. Между другото, мнозина се пробват да измислят нетрадиционен формат за подобен привет.

„Сутринта на работа ни посрещаха девойките в пъстри рокли, раздаваха ни кола и хамбургери и ни снимаха. А по-късно обикаляха с тесни панталони и бели ризи, с вратовръзки и револвери, раздаваха задания (получих безвъзмездни целувки от всички девойки, един пич подвигна едно момиче 10 пъти) и раздаваха „погребални урни“ – термочаши с логото на компанията“, консуматор с прякор SnakeAiz.

„А на нас за празника девойките ни подариха шапки за баня, някои с формата на пилотски шлемове, други – на пилотки. След това сложиха масата и от компанията ни пуснаха по 4500 р (около 50 евро) на картата“, Technar.

По-често обаче има стеснен бюджет за поздравления (защото всеки чиновник нормално подарява дарове от личния си джоб), тъй че мнозина дават някакви дребни дарове. Сред най-предпочитаните са писалки, чаши, чорапи, душ гелове, бележници, календари и, да, крем за бръснене.

Последното се е трансформирало надали не в въплъщение на общоприетия подарък за 23 февръари.

Ежегодно чорапите и бръснарските такъми, както  анкетите, си остават едни от най-нежеланите дарове, само че тук-там в Русия пяната и самобръсначките към момента се изкупуват преди всеки 23 февруари, а медиите иронично  подбори с най-хубавите бръснарски такъми за всеки бюджет.

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР