Ще въведе ли Европа общ имунизационен паспорт, с който гражданите

...
Ще въведе ли Европа общ имунизационен паспорт, с който гражданите
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Витанов: Да на имунизационния паспорт, но само като алтернатива на PCR теста


Ще вкара ли Европа общ имунизационен паспорт , с който жителите на обособените членки да пътуват свободно сред страните? Това е един от въпросите, който ще разискват водачите на идната в четвъртък Среща на върха на Европейския съюз.

Идеята за обединен паспорт, който да дава право на имунизираните против COVID-19 да се движат свободно в Европейски Съюз, е на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, и беше подкрепена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Медицинска нужда е да имате документ, че сте били имунизирани ", съобщи Урсула фон дер Лайен, и посочи, че това е политическо и правно решение, което би трябвало да бъде разисквано на европейско ниво.

Какви са настройките към тази концепция и какви опасности крие тя - Dir.bg потърси мнението на български евродепутати.

Започваме с Петър Витанов , евродепутат на Прогресивния алианс на социалистите и демократите . Според информацията, с която той разполага, Европейската комисия ще призове държавите-членки към общи дейности, свързани с имунизационния паспорт.

" Лично аз по-скоро поддържам въвеждането на имунизационния паспорт, само че като опция на PCR теста - т.е. при пътешестване хората да имат избор да си създадат PCR или да покажат паспорт, че са имунизирани ", изясни Витанов.

Според него изгодата за българските жители ще бъде, че това ще е гратис , за разлика за правенето на PCR тест, който у нас коства сред 100 и 120 лв., и се изисква при всяко пътешестване. Този паспорт би улеснил напредването на хората и би го направил по-евтино, счита евродепутатът.

Витанов има и запаси към въвеждането на подобен документ. От една страна това е другата степен на подготвеност на държавите-членки да имунизират своите жители.

" Към момента този метод би бил неефикасен , поради ниското равнище на имунизация в страните и изключително в България . Различната скорост, на която страни работят, и другите тактики, които те са подхванали във връзка с типа и на количеството на имунизациите, ще дадат друг резултат при осъществяването на тази цел. Макар че Европейската комисия на следващия ден ще предложи 80 % от здравните служащи да бъдат имунизирани до края на март, а 70 % от популацията - до края на лятото. По метода, по който в България са го подкарали, не мисля, че ще можем да се оправим с тази рекомендация ", изясни евродепутатът.

И акцентира върху втория въпрос, на който никой не дава безапелационен отговор - дали имунизираният човек може да бъде преносител на болестта или не може.

" Този въпрос е противоречив и до момента в който не бъде конкретизиран, считам че сходен паспорт би криел своите опасности ", сподели Витанов. Той напомни, че свободата на придвижване на хората съгласно договорите за действие на Европейски Съюз не е безспорна, и всяка страна е в правото си да лимитира пътуванията , с цел да отбрани здравето на своите жители.

Опасността да се стигне до такава степен, че да има огромен брой искащи да се имунизират, с цел да пътуват свободно, и да няма задоволително ваксини у нас, Петър Витанов разяснява по този начин:

" От една страна има проблем с това, че България по традиция взима най-евтините ваксини, които идват последни. Спрямо Дания ние сме 10 пъти обратно по движение на имунизиране. Очевидно ще имаме подготвеност последни, по метода, по който сме я подкарали.

От друга страна у нас недоверието към имунизацията е може би най-голямо измежду държавите-членки, въпреки че липсват данни за това. И това съгласно мен се дължи на неефективната осведомителна акция. Правителството е длъжно да направи сериозна осведомителна акция, която да каже на хората какви са изгодите от имунизациите. Въпросът е за какво не се прави? Дали поради изборите и устрема на ръководещите да има по-ниска изборна интензивност, тъй като хората ще ги е боязън. Дали заради непросветеност или поради съмнение от страна на виновните фактори към имунизацията? ", попита евродепутатът.

Според него, в случай че бъде въведен имунизационният паспорт, действието му би трябвало да се ограничи единствено до опцията за напредване, а не да се употребява като условие за постъпване на работа да вземем за пример.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР