Ще вършат ли частните охранители работата на МВР? Това коментираха

...
Ще вършат ли частните охранители работата на МВР? Това коментираха
Коментари Харесай

Частни охранители вършат работата на МВР?

Ще правят ли частните охранители работата на Министерство на вътрешните работи? Това разясниха в студиото на бТВ Татяна Иванова, изпълнителен шеф на промишлен клъстер „ Сигурност”, и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

По думите на Манев 30% от селата в Старозагорска област, да вземем за пример, имат контракти за защита с частни охранители. Сега законодателно се дава опция тези контракти да се подписват не от обособени хора, а от общината – с пари от бюджета ѝ.

По думите му това не значи абдикация на страната, защото в тази ситуация става дума за охранителна активност, а не за откриване на закононарушения.

„ Преди години имаше СОД към Министерство на вътрешните работи, само че беше закрита по „ доста забавен начин”, напомни той.

„ Частните охранителни компании доставят бизнес услуга „ сигурност” – тя е характерна, защото се прави на избрани обекти и чиновниците носят оръжие. Законът е писан от Министерство на вътрешните работи за бизнеса, само че Министерство на вътрешните работи си има задоволително проблеми, с цел да се занимава с този закон – имаше нарушавания на процедурата, има и свръхрегулация”, разяснява Иванова.

Интересен е и образецът на врачанското село Лиляче, където откогато има частна защита, локалните хора се усещат доста по-спокойни.

Разказват, че преди се е крадяло, само че в този момент кражбите са престанали. Частната защита коства по 5 лева на обитаема къща и 10 лева на необитаема.

Селото е с защита от 6 години насам, а компанията е била определена на общоселско заседание измежду четирима претенденти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР