Ще върне ли Сандански старото си име Свети Врач? Желание

...
Ще върне ли Сандански старото си име Свети Врач? Желание
Коментари Харесай

Искат смяна на името на наш град. Защо?

Ще върне ли Сандански остарялото си име Свети Врач? Желание това да се случи изявиха група дейци от града, които са безапелационни, че смяната е за положително. Според тях името Свети Врач носи повече наличие и история за града. 

Предложението градът да не се споделя Сандански, а Свети Врач е на Дискусионен клуб от града, в който вземат участие към 15 души. Всички те са " за " Сандански да бъде преименуван още веднъж на Свети Врач. Не всички в града обаче са съгласни, тъй като считат, че това би донесло доста проблеми, най-много от финансово естество за хората, в случай че градът бъде преименуван, дано забележим репортажа.

Според Димитър Тошев през 1949 година тогавашният Свети Врач е бил преименуван на Сандански без да се желае ничие мнение – просто било изпълнено желанието на тогавашната власт. Името Свети Врач подхожда доста повече на града през днешния ден, безапелационен е Тошев.

" Етимологията на Свети Врач дава отговор на битието на битие, то е духовно име, то е обвързвано с двама светци, които са уважавани в източния и в католическия свят. Тук съществува фетиш към тях. Той проличава по духовните монументи, които са оставени. Имаме черква „ Св. Св. Козма и Дамян “, манастир „ Св. Св. Козма и Дамян “, да не приказваме, че в Роженски манастир също има параклис вътре в църквата, който е обвързван с двамата братя безсребърници ", изясни той.

От Дискусионния клуб признават, че все още болшинството в града биха предпочели името Сандански. Но имат своето пояснение за това и считат, че настроенията могат да се трансформират благодарение на църквата, която да върне вярата и уважението към светците.

Засега тематиката с преименуването не стои на дневен ред за управлението на общината.  " Основният фактор, който би трябвало да даде това решение, това е суверенът, а точно всички наши съграждани, и смятам, че в тази посока един локален референдум за преименуването на нашия град, би бил най-благоприятен и вероятен. Така хората ще решат какво да бъде името на града, а не предприемчив комитет, нито кметът еднолично. Не е чак толкоз настояща тази тематика, тъй като имаме задоволително достатъчно други въпроси и доста значими неща ", счита Атанас Стоянов, кмет на Сандански пред Нова.

Дискусионният клуб " Свети Врач " планува редица от събития, с които да изясни пред обществеността потребността от връщането на остарялото име на Сандански.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР