- Ще успеете ли да изберете председател на Столичния общински

...
- Ще успеете ли да изберете председател на Столичния общински
Коментари Харесай

Вили Лилков пред Dir.bg: ГЕРБ да излезе от окопа, ПП-ДБ да смени формулата на преговори

- Ще съумеете ли да изберете ръководител на Столичния общински съвет на сесията на следващия ден, при третия опит?

- Доколкото знам, ПП-ДБ и " Спаси София " започнаха трети кръг договаряния, на които ГЕРБ не са се отзовали. Мисля, че не са се отзовали и " Възраждане ", и " ИТН ". Единствено на диалози в неделя и в понеделник отидохме ние от " Синя София " и Българска социалистическа партия. Това е последният кръг - събота, неделя и понеделник, които бяха избрани като дни за срещи. Ние отидохме в понеделник, а Българска социалистическа партия в неделя. На тези договаряния ние с ПП-ДБ и " Спаси София " говорихме само за управническата стратегия. За избор на ръководител на СОС не сме говорили. Доколкото разбирам, евентуално ПП-ДБ ще предложат още веднъж Борис Бонев, защото до момента друго име не съм чул. Тоест, и другите партии ще си потвърдят техния избор. Накратко казано - този кръг договаряния не е довел до нищо. Това е моята информация.

- Така ще продължавате докога, не може до безспир?

- След утрешния ден, в случай че това се случи, евентуално това ще бъде началото на същинската рецесия. До момента аз не бих окачествил като спешна обстановката. По-скоро обстановка в преговорен развой, само че оттук насетне, в случай че се потрети това, евентуално към този момент ще влезем в рецесия и ще би трябвало да търсим други решения.

- Какви други решения, някакви по-екстравагантни ли? Най-възрастният ли да бъде излъчен, старейшината, да вземем за пример, като в Народното събрание?

- Не, към този момент би трябвало да се влезе в режим на договаряния, които да бъдат сред всички политически сили по едно и също време. Досега самодейността я водеше само ПП-ДБ и " Спаси София ". Оттук нататък би трябвало всички партии в Общинския съвет да излъчат свои представители, да седнат на масата и да стартират диалози. И още нещо - доста е значимо ГЕРБ да излязат от окопа. В момента те не вземат участие в никакви договаряния, не беседват, за мен това е една окопна война. И по тази причина споделям, че би трябвало да излязат от окопа и да седнат на масата за договаряния.

- Докога може да продължи този блокаж без ръководител на СОС?

- Теоретично, до безспир. Но считам, че напълно скоро ще се откри решение, като се смени формулата, несъмнено. Формулата е тази досега - ПП-ДБ канят по една другите партии и беседват с тях, като упорстват на своя претендент, всички останали партии упорстват на техните претенденти. Явно би трябвало да се смени формулата на договаряния.

- Вие бихте ли станали ръководител на СОС, като равноотдалечен от ПП-ДБ и ГЕРБ?

- Според мен е обикновено ръководителят на СОС да има зад себе си солидно политическо болшинство. И по тази причина аз споделям, че ръководителят на Общинския съвет би трябвало да бъде определен с договаряния и с политическо съглашение сред политическите партии, които го поддържат.

- Да, само че ГЕРБ още в самото начало подчертаха, че няма да поддържат освен Бонев, само че и различен претендент на ПП-ДБ и Секретен сътрудник.

- Затова споделям - те до момента не са преговаряли с никого. и по тази причина би трябвало да седнат на масата. И считам, че ръководителят би трябвало да има солидно политическо болшинство зад тила си, което да подсигурява ръководството на Столична община. Не е въпросът единствено да намериш човек, който да води съвещанията, а да има човек, зад който е формирано болшинство, което е подписало и стратегия за ръководство. Това е политически орган и тук не е въпросът единствено ей по този начин да си водим съвещанията, а на вдишване на отговорност. Тоест, не са изчерпани към момента всевъзможни други разновидности, с цел да прибягваме до екзотични решения от рода на ротации, равноотдалеченост и така нататък Това са формули, които виждаме и в държавното управление. Избраха по този метод да ръководят и в този момент не можеш да схванеш кой ръководи и кой е съпротива. Всеки е неудовлетворен от нещо, тъй като нямат подписано съглашение, нямат и кардинални сделки. Те са някакви безпринципни сделки. Дайте да спасим в този момент Народното събрание, това беше.

- Но ето, във Варна, да вземем за пример, макар че бяха съществени съперници, съумяха да си изберат ръководител и Общински съвет да проработи. Защо в София се получи другояче?

- Точно по този начин. И във Видин, да вземем за пример, нямаше болшинство. Партията, която завоюва изборите, отстъпи, избраха друг, който тя оферираше, избраха различен човек за ръководител и Общинският съвет проработи. Така и на доста други места, където е по-шарен Общински съвет. Хората седнаха, преговаряха. Тук ГЕРБ стоят в окопа, а главно ключът от решението се държи от ГЕРБ и от Политическа партия.

- Тази рецесия, за която казвате, че ще настъпи след утрешния ден, в случай че няма ръководител, в какво ще се изрази, по какъв начин ще я усетят на гърба си столичани?

- Кризата значи към този момент, че Общинският съвет отхвърля да работи. Досега имаше някакво опрощение, нали, едно, две, три съвещания, избиране на ръководител, само че оттук насетне часовникът стартира да цъка, тъй като мина един месец от изборите.

- Обяснете за тримесечния период, който попада в закона, какво се случва по-късно?

- Този период е написан в закона, в случай че Общинският съвет не организира съвещание. Ние, както виждате, организираме съвещания, въпреки и безплодни. Законът не е допускал, че ще се стигне до такива обстановки. Той е предполагал, че в случай че до три месеца някой ръководител не свика Общинския съвет, или Общинският съвет прави мръсно на кмета, тъй като има доста такива, където стартират да играят против кмета и не привикват съвещания дълго време и го държат в ступор, с цел да го провалят. И по тази причина законодателят споделя - в случай че три месеца не заседава, Общинският съвет си отпътува. Тоест, да може да парира такива неточни общински съветници, които играят против кметовете си.

- Вие такава обстановка спомняте ли си в София?

- Не, до момента постоянно е бил избиран ръководителят от първото съвещание, тъй като постоянно е имало ясно болшинство. Като се образува такова, то си излъчва ръководител и го избира, другите споделят " ние сме съпротива " и стартира да работи Общинският съвет. И е ясно кой ръководи, и кой е съпротива. Сега към момента не е ясно кой ще ръководи.

- Защо се инатят от ГЕРБ?

- Според мен насъбраните думи и обвинявания в самата предизборна акция. В тази акция и от двете страни се чуха доста тежки обвинявания към другите. Особено нападателни бяха ПП-ДБ против ГЕРБ. И може би това е съображение на ГЕРБ в този момент пък да се заинатяват и да не желаят да договарят с тях.

- Отношенията не са се успокоили, тъй като на фона на проблемите със снега, леда, прекършени дървета и непочистени улици, ГЕРБ не престават да нападат новия кмет и ПП-ДБ със Секретен сътрудник, тонът не се е смекчил, тъй че надали това е знак за позитивен излаз в договаряния.

- Да, тонът продължава да е тежък. По време на акцията ПП-ДБ атакуваха ГЕРБ, в този момент ГЕРБ атакува тях. Но се натрупват всекидневно десетки преписки, които би трябвало да минават през Общинския съвет, и тази обстановка блокира работата на доста институции в София. Има учебни заведения, които чакат решения на Общинския съвет, има читалища, които чакат. Има районни кметове, които чакат позволения за градеж. Има селски кметове, които чакат, да речем, да се реши казусът на някое учебно заведение. Има бизнес, който чака да се утвърди някакъв проект, с цел да може да работи. Тоест, разбирате, че стартира малко по малко да се блокира работата на доста институции и субекти. Само основният проектант на София приблизително на седмица изпраща по 7-8 преписки към Общинския съвет за решения. Представете си, от края на август до в този момент какъв брой преписки са се натрупали за решение единствено оттова, може би са над 100. Така че, тук става въпрос за нещо доста съществено към този момент.

- Справи ли се управата на София със снега, оправиха ли се наетите компании?

- Може да се одобри, че обстановката е била спешна. Но не мога да кажа, тъй като не зная мащаба на вредите. Вероятно сега, в който проработи Общинският съвет, ще би трябвало да се пуснат питания до кмета, с цел да може той да даде доклад за обстановката. Ето още една причина да проработи Общинският съвет, тъй като тогава можем да го извикаме и да му сложим задача - отговори ни по какъв начин се справихте със снега, с митингите на футболните почитатели? Ние още не сме влезнали в разговор с кмета, можем единствено да пишем писма.

- Не ми отговорихте обаче на въпроса - в случай че Ви предложат все отново да станете ръководител на СОС, ще приемете ли?

- На този стадий този въпрос изобщо не стои и аз Ви споделих по какви аргументи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР