Ще успее ли планът REPowerEU? Трябва да се търси баланс ...

Ще успее ли планът REPowerEU? Трябва да се търси баланс

Ще успее ли планът REPowerEU?

Ще успее ли проектът REPowerEU? Трябва да се търси баланс сред всички енергийни източници, твърди Мариана ЯневаПрепоръчай (0)

Ако се работи амбициозно, задачите за превъзмогване на европейската взаимозависимост от съветски енергийни източници, които са заложени в проекта REPowerEU, са постижими. Това сподели пред Bloomberg TV Bulgaria Мариана Янева, шеф "Политики и връзки " на Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия с електрическа енергия.

Според нея главните ограничения в проекта са фокусирани в икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено разбиране на ВЕИ енергия, като следва да се види какви ще са характерните рекомендации за всяка една страна и по какъв начин те ще бъдат приложени на национално равнище.

"Трябва да се търси баланс сред всички енергийни източници. Възобновяемата енергия не може да реши всичките ни проблеми, само че е значимо да бъде все по-голяма част от енергийния ни микс. Тя е локален запас и дава нужната ни самостоятелност на решения, само че е и секторът в енергетиката, който основава най-вече работни места. Движението в тази посока не значи, че внезапно ще спрем всички останали мощности ", сподели гостът.

Подобен преход към ВЕИ в България ще включва и нови способи за ръководство на електропреносната мрежа и прекосяване към една по-децентрализирана енергийна система, добави Янева. Мрежата ще би трябвало да бъде приспособена да се оправя с по-големия брой производители и потребители.

Целия диалог може да видите на уеб страницата на Bloomberg TV Bulgaria .

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg