Ще успее ли Кишинев да възпроизведе украинския сценарий?В Кишинев на

...
Ще успее ли Кишинев да възпроизведе украинския сценарий?В Кишинев на
Коментари Харесай

Мая Санду - на страната на враговете на Русия

Ще успее ли Кишинев да възпроизведе украинския сюжет?

В Кишинев на всеки ъгъл се продават мартишори - дребни бутониери под формата на цветя от бели и червени конци. Това е аграрни знак на вяра за бъдеща годишна продукция. Какво ще бъде, никой не знае.

В прогнозата за годината молдовските управляващи приказват единствено за опити на " деструктивни сили " да разклатят прозападния курс на страната. Под „ сили “ би трябвало да се схваща Москва. Кремъл е изцяло кадърен да разиграе своите карти с екипа на президента Мая Санду и да ги лиши от козовете им в играта на европейска интеграция.

Министърът на вътрешните работи на Молдова Ана Ревенко споделя: „ Избягалите проруски олигарси се пробват да дестабилизират страната и да разклатят демократичните основи. В интерес на Русия „ черната “ агитация се употребява от групи, изнесени в чужбина “.

Русия е оставила бездънен отпечатък в съзнанието на молдовците. Историкът Анатол Тарану го споделя по следния метод: „ Националната еднаквост на Молдова претърпя доста огромни промени вследствие на царската и руската политика... Съветското държавно управление внуши на молдовците подготвеност да признаят, че не са част от румънския свят.

Дойде време да се дистанцираме от империалистическата политика на Русия. Ако успеем, ще възстановим историческата целокупност на нашия народ и ще решим огромна част от проблемите, трупани с десетилетия. Бъдещият разцвет на Молдова е обвързван със завръщането вкъщи, в Европа.

Привържениците на преориентацията към Брюксел в името на политическия ред всяват съмнение в Русия. На сцената излизат дребни проевропейски партии. По улиците на Кишинев, Кахул, Унгени и други градове можете да срещнете както последователи на В. Путин, по този начин и тези, които го назовават с нецензурни имена.

Алина Раду, основен редактор на вестник Ziarul de Garda, сигнализира: „ За страдание, след разпадането на Съветския съюз Русия не е отишла на никое място. Тя заграби територията, насади фракционизъм, остави армията и най-големия боен склад без опция да го управлява. Но това е половината от бедата. Проблемът е, че Москва управлява доста политици и цели политически партии.

В Кишинев не търсеха дълго с кого да се обединят против Русия. Мая Санду евентуално счита, че е направила интелигентен ход към балтийските страни. Всъщност балтите (по команда от Вашингтон) първи заблудиха молдовката.

Естонският министър-председател Кая Калас твърди молдовския министър председател в поддръжка по пътя към Европейския съюз: „ Ние сме подготвени да помогнем на молдовците със препоръки и мощ. “ Външният министър Урмас Рейнсалу предложи да се скрепи другарството сред Талин и Кишинев със наказания на Европейски Съюз против молдовските олигарси, за които се твърди, че са прокремълски. Имената на олигарсите към момента се пазят в загадка, дано всеки властник си мисли, че приказваме за него.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс се застъпва за оптимално доближаване на Молдова с Европейски Съюз, с цел да се понижи въздействието на Русия върху популацията. А във Вилнюс от името на президента Гитанас Науседа създадоха тактика за Кишинев, наречена Година на европейските благоприятни условия. От този документ излиза да вземем за пример, че 60% от износа към този момент отива за Европа; този размер ще се усили незабавно щом кабинетът на министрите вкара европейските стандарти.

Кишинев мъчно, само че се отървава от газовата взаимозависимост (сега Молдова купува 99% от синьото гориво от Руската федерация). Европейската комисия сътвори работна група в Молдова за поддръжка на промените, която предложи увеличение на финансовата помощ до 295 милиона евро. Брюксел отпусна 200 милиона за планове, свързани с енергийната сигурност, 60 милиона - за закупуване на мазут в Румъния, 5 милиона - за подкрепяне на енергийно уязвими пластове от популацията. Тоест с подаяния, по схемата, тествана в балтийските страни и Украйна, Брюксел притегля Молдова към Европейски Съюз, извеждайки я от съветската сфера на въздействие.

На 21 февруари Мая Санду посети Варшава, където изслуша речта на Джо Байдън. Той още не бе изцяло сънен и снизходително похвали молдовския посетител: „ Гражданите на Молдова демонстрират увереност. В тази страна хората желаят да бъдат свободни. Те извоюваха тази независимост, с цел да вървят към народна власт и да се причислят към братството на европейските страни. Президентът Санду води тази борба.

Молдованката не премълча. „ Тя твърдо стои на страната на враговете на Русия и не има намерение да маневрира, както правеха нейните прародители от 1991 година, кой повече и кой по-малко “, споделя политологът Андрей Сафонов.

Ще успее ли Кишинев да повтори украинския сюжет със настоящия екип на власт?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР