Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците. Към

...
Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците. Към
Коментари Харесай

Шефът на стоковите борси и тържища: Ще трябва да свикнем с по-скъпите зеленчуци

Ще би трябвало да привикваме с високите цени на зеленчуците. Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 - 5.20 лева на едро, като цената ще скача още поради по-скъпите газ и ток, както и условията за по-високи осигуровки на земеделските производители. Това съобщи в студиото на "Събуди се " по Нова телевизия ръководителят на Държавната комисията по стокови тържища и борси Владимир Иванов.

,,В рамките на година междинният % на нарастване на главната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един непрекъснато резистентен развой на повишение на цените, който никога не е шоков и внезапен. Шоково повишаване е, в случай че в границите на седмица - цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента'', уточни той.

По думите му факторът, който задържа внезапния скок на цените е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, която е задържащ фактор.

Ще се появят артикули с доста ниско качество, с цел да задоволят потребностите на хората с лимитирани средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните запаси. Тази наклонност се следва и от пазара на храни, акцентира той.

,,През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще следим едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да забележим стабилизация на пазара на енергийни запаси, т.е. системите да се усъвършенстват и да станат предвидими и добре да се възнамерява. Тогава може да забележим и дефлационни процеси – в случай, несъмнено, че климатът е благоразположен и има положителни реколти'', безапелационен е Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР