Ще трябва да носим маски на закрито и в градския

...
Ще трябва да носим маски на закрито и в градския
Коментари Харесай

Носенето на маски трябва да остане и след 1 април

Ще би трябвало да носим маски на закрито и в градския превоз и след отпадане на епидемиологичната конюнктура. Това съобщи ръководителят на комисията по опазване на здравето в парламента доц. Антон Тонев в ефира на bTV.

" Ще се наложат промени в закона, с цел да останат маските в публичните места и без епидемиологична конюнктура, както и да може по места да се вкарват част от ограниченията, с които сме свикнали``, изясни още той. 

От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 година страната ни в началото бeше в изключително състояние, което след това беше сменено от изключителната епидемиологична конюнктура, която беше неведнъж удължавана до този миг. Последният период на изключителната епидемиологична конюнктура е до 31 март и повече няма да бъде удължаван.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има специфичност.

" Директори на РЗИ според от районната конюнктура и районната обстановка ще могат да постановат в съответни случаи това предписание за контактните, Болните не престават да се лекуват по до момента открития ред ", обясни Тонев. 

Той съобщи, че поддържа решението за непродължаване на епидемиологичната конюнктура.

" Първо, с цел да покажем на обществото, че ние имаме вяра на данните, които получаваме от нашата здравна система и в случай, че те демонстрират едно справяне с това заболяване. Данните от интернационалната здравна общественост демонстрират, че сега няма новооткрити разновидности на ковид. Стъпвайки върху тази положителна информация, поддържаме решението на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет за непродължаване на изключителната епидемиологична ", изясни ръководителят на здравната комисия. 

Отпадането на епидемиологичната конюнктура в края на месеца крие опасности. Това разгласи държавният основен здравен контрольор през вчерашния ден пред NOVA. Според доцент Ангел Кунчев извънредната конюнктура би трябвало да се удължи доникъде на май.

Покачващата се заболеваемост в западноевропейските страни не трябва да се подценява. Затова едно от неговите оферти е изключителната епидемиологична конюнктура у нас да бъде удължена до 15 май. Сред предложенията му е и премахването на зеления документ за влизане в страната за свободно придвижване на хората и по-добър туристически сезон.

" Предложението на специалистите и по-скоро моето персонално беше тя да бъде удължена до 15 май с оглед не толкоз на някаква тежка обстановка.  Напротив - към този момент наклонността за спад, популярност Богу, продължава, а по-скоро предвид на някои данни от няколко западноевропейски страни, където спадът спря и даже стартира по-съществено повишаване на броя на случаите ", съобщи доцент Кунчев. Той предлага обаче отпадане на зеления документ за влизане в България.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура би довело до премахването на безплатните проби за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

" Когато се вдигне епидемиологичната конюнктура, се получават редица рестрикции, които до момента не бяха налице. Например – ще се закупуват проби на доста по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват гратис, да вземем за пример от РЗИ идват хора с рекомендация за гратис проучване. Това към този момент се възнамерява да не става. Аз персонално съм доста срещу това ", разяснява тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР