Ще трябва да има грипна ваканция. Това предупреди проф. Ива

...
Ще трябва да има грипна ваканция. Това предупреди проф. Ива
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Ще трябва да има грипна ваканция

Ще би трябвало да има грипна почивка. Това предизвести проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Случаите на грип и остри респираторни болести ще нарастват през януари 2023 година, а също и през февруари заради ниските температури, способстващи предаването на вируса, поради събирането на хора на закрито.

Очаква се по-продължителна и по-висока вълна на болесттите спрямо предходни години. В момента коронавирус в страната е на едно от най-ниските си равнища, обстановката е спокойна, няма напън към здравната ни система, сподели проф. Христова по Българска национална телевизия.

Тя изясни, че още в края на ноември е почнало повишение на случаите с грип и остри респираторни болести, а през декември броят им се увеличи доста.

„ Тази година относително рано стартира грипната вълна. Обичайно в предходни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А в този момент още от края на ноември 2022 година в България има циркулация на грипни вируси “, разясни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Според проф. Ива Христова пикът се чака в края на януари – началото на февруари, след което броят на новорегистрираните болести ще спада по-продължително време, евентуално даже до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на болесттите спрямо предходни години.

„ В момента имаме единствено грип А. Доказваме по-често вид А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме потвърдени грипни вируси вид В. Това е значимо, тъй като за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с доста положително деяние, само че би трябвало да се вземат още първите 1 – 2 дни от изявата на признаците.

А те са доста мощна изнемощялост, главоболие, температура над 37, 5 градуса, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, раздразнение от носа и гърлото “, сподели проф. Ива Христова.

блиц

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР