Ще търсим всякакъв начин Министерският съвет и изпълнителната власт да

...
Ще търсим всякакъв начин Министерският съвет и изпълнителната власт да
Коментари Харесай

От ГЕРБ поправиха Симеонов за Доган и студения резерв – поскъпва ли токът с оправдание заради протестите?

Ще търсим всевъзможен метод Министерският съвет и изпълнителната власт да включат в студения запас на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Това разгласи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, като на процедура удостовери думите от сутринта на водача на НФСБ Валери Симеонов, че в това отношение ще има смяна – поради Топлоелектрическа централа " Варна " и Ахмед Доган, който го управлява. Николов посочи, че ръководещите няма да търсят вид да заменят механизма с търговете с различен механизъм в интерес на досегашните играчи. А кои са досегашните играчи т.е. отвън Ахмед Доган – научете ТУК!
Николов, който е някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", обаче прикани политиците, които не са в тематиката, да не приказват ненужно, " с цел да не екзекутират електроенергийната система ". Ще сменим механизма за търговете във връзка с студения запас с " механизъм на услуги ", който ще се стремим да е ориентиран единствено към държавния Топлоелектрическа централа, посочи депутатът от ГЕРБ, който подсети, че сегашният механизъм е за осъществяване на търгове и не става въпрос за избрани с публични поръчки цени. Докато влезе в действие новият механизъм -, енергийният министър ще има пълномощия да дефинира кой да даде леден запас при потребност, с цел да бъде подсигурена енергийната система .
Остава въпросът за цената, откакто в този момент има наложителна квота за Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " за контролирания енергиен пазар т.е. за семействата, само че токът от ТЕЦ-а непрекъснато се оскъпява, тъй като предприятието не извършва екологичните условия на Европейски Съюз, защото главно на въглища т.е. по-скъпа суровина, и би трябвало да доплаща за въглеродни излъчвания, а цената им пораства . А Николов категорично приказва по какъв начин страната работи да резервира работните места в държавния Топлоелектрическа централа.
Енергийният министър Теменужка Петкова разяснява, че студеният запас е в размер от до 650 мегавата средногодишно, а цената се дефинира от КЕВР. Енергийният министър призна и друго, което е общоизвестно – с процедурата за студения запас се дава държавна помощ за избрани производители на ток, само че в този момент ще променим това на база пазарен механизъм – би трябвало обаче да се проведат и се водят договаряния с Европейската комисия за позволение, като Брюксел в действителност желае елиминирането на тази форма на студения запас. Внасяме предлагането за смяна на закона още в понеделник, 20 юли, даде обещание Петкова, която посочи, че по измененията поради либерализацията на енергийния пазар се работело отдавна.
На въпрос, че има санкции за Топлоелектрическа централа " Варна ", тъй като не може да подсигури отговорностите си по студения запас (да пусне ток за несъмнено време при нужда), Петкова отговори, че се работело по всички условия на българското законодателство – с санкции за това, че в избран миг не може да задейства частта от студения запас, за която дава отговор. И посочи, че присъединяване на Топлоелектрическа централа " Варна " е гаранция за сигурността на електроенергийната система, като централата е взела участие непрекъснато в системата на студения запас, като се изключи няколко години (2015 – 2018) – поради отнето сложно позволение. Това стана по времето на ЧЕЗ, подсети Петкова.
Още: " По нов сигнал от чужбина - прокуратурата проверява и договорката за Топлоелектрическа централа " Варна "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР