Ще станем ли свидетели на сцени с трактори по магистралите,

...
Ще станем ли свидетели на сцени с трактори по магистралите,
Коментари Харесай

Ще станем ли свидетели на сцени с трактори, както в цяла Европа? И нашите земеделци излизат на протест

Ще станем ли очевидци на подиуми с трактори по автомагистралите, както в цяла Европа? Близо 80 точки ще бъдат блокирани през днешния ден от тежка техника. Земеделците ще стартират своите ефикасни митинги откакто не одобриха предложенията на държавното управление.

Какво им дадоха обещание?

Властите се срещнаха със земеделците през вчерашния ден. Те предложиха схеми за подпомагането им. Обещани бяха 150 милиона лв. за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци.

Зърнопроизводителите също може да получат помощ. Но единствено в случай че потвърдят пред данъчните, че са работили на загуба през предходната година.

Тези оферти обаче не се харесаха на земеделците

Протестите започнаха още през вчерашния ден като над 20 земеделски сдружения желаеха оставката на земеделския министър Кирил Вътев пред отрасловото министерство. Те бяха поканени на среща с министъра, само че до съответен резултат – не се стигна.

И министър председателят Николай Денков се намеси в протичащото се. Според него настояването за оставка е политическо.  По думите му зърнопроизводителите нямат съображение за митинг. Той се усъмни, че времето на недоволството надалеч не е инцидентно. Ротацията в кабинета е напълно близо.

Какво се случи в Европа?

Протестиращи фермери влязоха в конфликти с полициятаФермери от целия Европейски Съюз пристигнаха в белгийската столица, с цел да стачкуват против безконтролния импорт на украински евтини артикули, който ги обрича на банкрут.

Целият град беше блокиран от трактори. А пред Европарламента бяха запалени огньове.

Над 1300 трактора блокираха придвижването към квартала на европейските институции, затворен за придвижване преди огромния митинг на фермерите. Гневни фермери възпламениха огньове на площад „ Люксембург “ към паметника на Джон Кокрил пред Европейския парламент и една от статуите на монумента беше съборена.

Земелците осъждат регулациите  и наредбите към зелените политики, които, съгласно тях, са станали „ неуместни ”, както и съответно наложените дати за сеитба на културите и Закона за възобновяване на природата или дотациите за наново залесяване.

Демонстрантите в Германия са срещу рестриктивните мерки за професионален дизел. Във Франция пък „ скочиха “ и против признатите регулации за използването на пестициди. Във Фландрия значим е въпросът за нитратите. Проблемът, който е общ за земеделските производители, е въздействието на „ Зелената договорка ” и екологичните ограничавания.

Протест на фермерите във Франция блокира осем съществени автомагистрали в 30 департамента, водещи към Париж. Земеделските стопани са недоволни от законодателството, заплащането и налозите. Те към този момент отхвърлиха предложенията на министър-председателя Габриел Атал, и през уикенда дадоха обещание „ да обезглавят “ столицата, припомня SafeNews.

Източник: Българска национална телевизия

Още вести четете в категорията България 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР