Ще станем ли свидетели на швейцарски Brexit през май? Ще

...
Ще станем ли свидетели на швейцарски Brexit през май? Ще
Коментари Харесай

Ще станем ли свидетели на швейцарски Brexit през май?

Ще станем ли очевидци на швейцарски Brexit през май? Ще приключи ли съглашението си с Европейски Съюз за свободно придвижване на хора страната? Това би трябвало да реши на референдум швейцарското общество. Той е подкрепян от крайнодясната Швейцарска национална партия (SVP). Т. нар. " самодейност на ограничение " ще бъде част от втория кръг референдуми в страната, който ще се организира на 17 май.
Ако партията завоюва вота за така наречен швейцарски Brexit, страната ще изгуби привилегирования си достъп до единния пазар на Европейски Съюз, който е жизненоважен за стопанската система ѝ. Инициативата приканва страната да промени Конституцията си, с цел да се подсигурява, че може автоматизирано да ползва имиграционната политика.
Ако самодейността бъде прокарана, швейцарските управляващи ще имат една година да договорят преустановяване на съглашението си с Брюксел от 1999 година за свободното придвижване на хора сред Швейцария и Общността.
SVP, най-голямата партия в Швейцария, се бори против миграцията и въздействието на Европейски Съюз в Швейцария, а държавното управление е проевропейски настроено и е срещу това предложение, като интензивно осведоми обществото за минусите от сходно решение, оповестява БНР.
За различен проблем, пред който може да се окаже Швейцария, сигнализира правосъдният министър Карин Келер-Зутер: а точно, страната може да се окаже отвън Шенген и от Дъблинското съглашение за мигрантите. Швейцария не е член на Европейски Съюз и раздор в двустранните връзки с Евросъюза би я сложил в доста по-тежко състояние от Англия, защото Европейски Съюз няма задължението да договаря, добави Келер-Зутер.
" На процедура ще би трябвало да се молим на нашия максимален търговски сътрудник ", сподели още тя. Европейски Съюз внася 52% от швейцарския експорт на артикули и генерира 70 на 100 от вноса в страната през 2018 година
Евроскептичната Народна партия е най-голямата в Народното събрание и разполага с две места в кабинета. Тя от дълго време се бори да поеме надзор върху имиграцията. Проучване отпреди месец сподели, че 58% от жителите са срещу " швейцарски Brexit ", а 35 на 100 утвърждават концепцията.
Предстоящото гласоподаване през май е част от швейцарската система на директна народна власт, при която швейцарците гласоподават по национални, районни и локални въпроси на всеки няколко месеца.
100 000 подписа са нужни за образуване на референдум за смяна на конституцията, а 50 000 подписа са задоволителни за референдум за смяна на закон, гласуван от Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР