Ще стане ли река Марица вторият център на Пловдив РИОСВ:

...
Ще стане ли река Марица вторият център на Пловдив РИОСВ:
Коментари Харесай

Защитата от наводнения - стратегическа цел за Пловдив

Ще стане ли река Марица вторият център на Пловдив Регионална инспекция за опазване на околната среда: Решението по Оценка на въздействието върху околната среда за река Марица не е влезнало в действие
В раздел „ Рискове от наводнения " на Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване Пловдив се третира като територия, която може да бъде наранена от евентуални бъдещи наводнения. Първите документирани наводнения в региона на града датират от 31 август - 1 септември 1856 година, когато равнището на водата надвишава 4 м. Следват няколко огромни бедствия. Според интегрирания проект строителството на насипи и стесняването на напречния профил на реката в резултат на канализирането резервират площите зад дигите от наводнение. В същото време обаче се усилват доста скоростта на течението, размерът и върхът на високата вълна за разположените по-надолу сектори.

„ При решение на проблематични територии в обсега на реката би трябвало да се регистрира, че тя е главен градообразуващ фактор и от една страна, интервенцията към крайбрежията ще е забележителна. От друга страна, укрепването на крайбрежията и отбраната от наводнения е наложително деяние, като се регистрира наситеността с публични интензивности от двата бряга ", написа в проекта на общината.

В него се показва, че в коритото на р. Марица има необятни заливни площи и няколко острова, които се употребяват като нерегламентирани места за отдих от популацията. Те би трябвало да станат предмет на изключително внимание и отбрана в бъдещото обмисляне, се споделя още в документа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР