Ще стане ли достъпно правораздаването?Има достъп до правораздаване, но той

...
Ще стане ли достъпно правораздаването?Има достъп до правораздаване, но той
Коментари Харесай

Адвокат: Сериозните такси спират хората да си търсят правата в съда

Ще стане ли налично правораздаването?

" Има достъп до правосъдие, само че той си има съответната цена. За всеки иск има съответна държавна такса, за всяка тъжба - също, а настрана се заплащат и юридическите услуги. Положителното при наказателните постановления е, че при тях няма такси. Такива обаче има при административните. На първа инстанция те не са огромни, само че следва да бъдат заплатени, в противоположен случай делото се приключва. На втора инстанция имаме едни много по-сериозни такси, които не всеки може да си разреши. Съответно ползата на жителите пада ", съобщи юристът Христо Расташки в ефира на " Денят ON AIR ".

По думите му законопроектът, който планува отпадане или облекчение на сходен вид такси, ще улесни хората да търсят правата си и ще се увеличи доверието към правосъдната система.

Расташки акцентира, че когато става дума за нелоялни търговци, е добре първо да се обърнем към Комисията за отбрана на потребителите, защото по този метод бихме могли да получим безвъзмездна помощ.

" Големият проблем сега е, че гражданските съдилища в столицата и другите огромни градове работят извънредно постепенно. Един малък проблем за закупен артикул може да се точи към една година ", разясни той.

Адвокатът разясни пред , че рестриктивните мерки, въведени за ограничение на разпространяването на Ковид-19, са " събрали гражданското общество " и то към този момент може да " противодейства на недомислени заповеди ".

Расташки заключи, че в огромните градове има доста каузи и съдиите не съумяват да смогнат, откъдето идва и непрекъснатото закъснение. В дребните градове пък няма огромна претовареност. Поради тази причина той предлага да бъде повишен броят на заетите, което обаче изисква по-сериозен бюджет.

" Съдът и прокуратурата са консервативни органи, доста е мъчно да се вършат промени, тъй като всички те биват атакувани на всички вероятни инстанции - въпреки всичко там всички са адвокати. Съответно нещата се движат доста постепенно ", заключи той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР