ще стане доминиращ в България до края на януари. Прогнозата

...
ще стане доминиращ в България до края на януари. Прогнозата
Коментари Харесай

Ангел Кунчев прогнозира доминация на Омикрон до края на януари: кои ще са огнищата

ще стане преобладаващ в България до края на януари. Прогнозата направи пред основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Заедно с това той заяви, че за момента не се постанова стягане на ограниченията в страната.

" Заболеваемостта ни не е кой знае какъв брой висока, тя е 350 на 100 000 приблизително за страната. Разбира се, има и региони - те ще са и първите, в които ще има по-масово разпространяване на Омикрон. Това са огромните градове, ски центровете - там където има струване на доста хора, където предаването става леко ", изясни Кунчев.

Омикрон евентуално ще измести и сезонния грип. И макар че учениците се тестват за вируса един път седмично, е допустимо учебните заведения да се трансфорат в огнища, тъй като Омикрон визира и по-малките деца. " Много е евентуално да се случи това, което става при годишните грипни епидемии. Да засегне 25-30% от децата, което без значение дали ние ще спрем образователния развой или не, той си се проваля от единствено себе си ", разяснява доцент Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор счита за най-важно да се съблюдават разпоредените ограничения. До стягането им можело да се стигне, в случай че заболеваемостта се усили внезапно. Възможно е обаче, съгласно Кунчев, налагане на ограничения на локално равнище в областите с висока заболеваемост. В тези области е допустимо да бъдат лимитирани плановият банкет и интервенции, в случай че има дефицит на кревати в лечебните заведения, стана ясно от думите на доцент Кунчев.

" При всички случаи в Съединени американски щати, в Западна Европа, тя сложи на колене даже и някои от самолетните компании. Половината от полетите в Съединени американски щати са анулирани, поради липса на личен състав, който да обслужва самолетите. Вероятно това ще се повтори и при нас ", разяснява основният държавен здравен контрольор. Според него е значимо у нас да бъде лимитирано тежкото протичане на инфекцията и да бъде понижена смъртността.

Доц. Кунчев съобщи, че няма да се откаже от предлагането си за наложителна имунизация на работещите в здравни и обществени заведения.

Във връзка с имунизацията като цяло основният държавен здравен контрольор посочи, че към този момент към 300 000 души имат подсилваща доза. В Пловдив има засилен интерес към имунизацията против ковид в първите дни на новата година. В София пред " Пирогов " също имаше опашка. Наложи се откриване на спомагателни кабинети за имунизация. Заради огромния интерес към имунизацията във Варна също бяха разкрити спомагателни пунктове, сподели доцент Кунчев.

" Доколкото това е резултат на въведената мярка за 75 лв. обосноваване на хората над 65 години. Мисля, че тя играе съществена роля. Надявам се, че и това, че хората са осъзнали, че няма по-добър метод за предотвратяване от имунизацията ", означи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР