Ще срутя всичко! С тези думи Ангел Ангелов от скандала

...
Ще срутя всичко! С тези думи Ангел Ангелов от скандала
Коментари Харесай

Англов от `Ало, Банов съм` нахлул при шефа си с: `Ще срутя всичко!` заради отхвърлени проекти и интереси над 80 млн. лева

" Ще срутя всичко! " С тези думи Ангел Ангелов от абсурда " Ало, Банов съм " нахлул при шефа си - Кирил Гератлиев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация " Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " към Министерството на образованието и науката. За случката описа самият Гератлиев пред bTV тази заран.
 Боил Банов: Къде ще учи детето ми, до момента в който стане ясно, че ме заляха с мръсотия?  Боил Банов подготвен с оставка: От четири години ме рекетират с този запис  Елена Йончева със запис против министър Боил Банов
Предисторията

На съвещание на комитета за наблюдаване на 29 ноември 2018 година негов член - Иво Костов, който участва като представител на Съюза за стопанска самодейност, оповестява " непублична информация " за планове. Тя е " доста вътрешна и поверителна, с която другите дирекции, отвън способената да работи с такава информация, не разполагаха ".

Течът на информация от ръководещия орган бил явен. След случая комитетът решавал какви ограничения да предприеме против нов теч.

На 4 декември се случило нещо, което предиздвикало Гератлиев да го свърже с Ангелов: " На 4 декември господин Ангелов нахлу в моя кабинет обезпокоен и употребява закани към ръководещия орган, към програмата, към организацията, към мен. Думите му бяха, че ще срути всичко ".

Тогава Гератлиев подценил думите. Сега абсурдът към този момент е отвън организацията.

Ангелов бил ядосан поради отхвърлени планове. " Очевидно са нарушени стопански ползи ", разяснява Гератлиев и уточни, че те " вероятно са за над 80 млн. лв. ".

За хипотетичната връзка на Костов с Ангелов той споделя: " Аз показвам и подозрения, че той е обвързван с господин Ангелов, ... вероятно има и евентуален спор на ползи. Навярно тези лица са свързани по някакъв метод и явно боравят в синхрон ".

Веднага след 4-и Гератлиев изолира Ангелов от ръководството на планове. " Измених заповедите, с които му бяха вменени отговорности, в това число го ограничихме и откъм информация. " Последвали други закани, в това число и за отправяне на сигнали против Гератлиев.

" Нямам терзания, персонално мен няма с какво да ме притиска ", съобщи той и увери, че не е обезпокоен и за организацията: " В ръководещия орган е построена такава система, че всичко е управлява на няколко равнища. Гарантирам за това, което което се е случило дотук и нямам терзания по отношение на ръководещия орган ", съобщи Кирил Гератлиев.

Гератлиев уведомил за случилото се проверяващите органи и политическото управление на Министерството на образованието.

" Държа да подчертая, че ръководещият орган и министерството не са укривали никаква информация. Ние сме споделили поредно на всеки стадий всяка налична информация в ръководещия орган. "

Сигналът му - убеден е той - няма да е последният.

" Подадох сигнал, премислям да подам и последващи сигнали. Извършвам доста детайлна инспекция в ръководещия орган на всичко, което е правил Ангелов от септември 2016 година до сегашния миг. Имаме много събрана информация, само че ще се върнем и по-назад ", сподели Гератлиев и посочи, че ще се ревизира работата на Ангелов в организацията в доста значим интервал за нея - юли-август 2017 до март-април, когато е завършило договарянето по доста значими схеми в предпочитана ос 1 по оперативната стратегия. " Ще проверим всички негови дейности и в този интервал. "

" Ако проследим всички обстоятелства, явно сриването на оперативната стратегия, на организацията и мен води до кавги, които няма по какъв начин да предотвратя. Господин Ангелов явно употребява метода, които е употребявал в друго ведомство, както виждаме, и в сегашния миг ", сподели Гератлиев, визирайки Министерството на културата. 

Уволнение

" Не е елементарно да уволниш държавен чиновник. Законът ги пази. Ако не спазиш процедурите, съдът може да го възвърне - отговори Гератлиев на въпроса за какво при толкоз проблеми Ангелов не е бил уволнен. - Притеснението му за вероятно уволняване от моя страна ескалира до закани, напън, сигнали, какво ли не. Имам съображение да го уволня, само че това е плод на бъдещето.... Ескалираха след въпросния комитет и дейностите, които започнах. "

Гератлиев описа в детайли и за случая с автомобила му, оповестен през вчерашния ден от зам.-министъра на образованието Деница Сачева.

" Бях в командировка на 17-и и 18 януари. Върнах се късно вечерта от Брюксел, където бях на среща с сътрудниците от Европейската комисия. На 18-и вечерта, когато отидох при автомобила ми, той беше с четири срязани гуми. Беше паркиран пред бл. 3 - Стопански факултет на Софийския университет. На 3-и против 4-и януари имаше сходен случай. Не подадох сигнал. Приех, че е инцидентно. Тогава беше спукана една гума - задна лява.

Очевидно се държи да бъда сплашен. "

Гератлиев свързва случаите с държанието на Ангелов, " тъй като логичен във времето се вижда, че всяко от дейностите, които подхващам, води до спомагателна ескалация при нас ".

На въпрос какво чака, той отговори: " Вече не знам какво да чакам, почтено казано. Най-малкото, което чакам, е моят чиновник да се появи на работа и аз да седна да поговоря с него по този начин, както приказвам с вас. "

Сега Ангелов не върви на работа - бил в болничен и шефът му даже не знаел докога продължава той. Можело да е месец, можело да е и повече.

" Между другото, болничният е нормален способ, не е изолирано събитие в ръководещия орган. Очевидно когато настъпи интервалът за препоръка - в държавната администрация това е доста тъничък миг, всички внезапно се разболяват ", вметна Гератлиев и още веднъж увери: " Не се опасявам, работя доста транспарантно, нямам никакви терзания, даже и да съм записан ".

Ангел Ангелов стъпва в МОН през септември 2016 година Преди това е чиновник на Министерството на културата и още веднъж работи с европроекти. Името му стана известно около изтеклия посредством Елена Йончева (БСП) запис на диалог, обвързван с ремонта на Ларгото, сред министъра на културата Боил Банов и вложител, при който се уговаря избягването на заплащане на наказателна клауза от 700 хиляди лв..



В МОН Ангелов е в отдел " Програмиране и договаряне " в дирекцията за плановете по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Там го заварва Гератлиев, който е в системата на образованието от 2017 година, а от 2007 до 2013 година управлява ръководещия орган на Оперативна стратегия " Развитие на конкурентоспособността на българската стопанска система ".

Към 2017 година дирекцията още е под шапката на МОН, след което се отделя в изпълнителна организация и Ангелов е автоматизирано преназначен на 1 ноември 2016 година като всички останали държавни чиновници.

Като специалист извършва качествено отговорностите си - твърди Гератлиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР