Ще спре ли отглеждането на американски норки в България с

...
Ще спре ли отглеждането на американски норки в България с
Коментари Харесай

Ще спре ли отглеждането на норки в България?

Ще спре ли развъждането на американски норки в България за добива на скъпи кожи? Години наред единствената плантация за норки у нас притегля публичното внимание с изискванията, в които животните се отглеждат. А преди две седмици министърът на околната среда и водите Борислав Сандов издаде заповед която на процедура ще забрани развъждането на типа у нас.

В България сега има към 25 хиляди бременни от типа американска норка, които следва да родят 100 хиляди дребни. От природозащитната организация " Невидими животни " ни предоставиха фрагменти от единствената у нас плантация, в която се развъжда типа, като доказателство, че тя би трябвало да бъде затворена.

" Виждат се рани, които по нищо не си проличава да са или третирани, виждат се трупове, които с дни и седмици са оставени по клетките, в доста неприятно положение е самата система за водата, храната не се чисти. Кошмарните условия, в които тези животни се отглеждат, е единият мотив. Другият е фактът, че тези животни се отглеждат с единствена цел зимата да бъдат умъртвени в газови камери и да им се махнат кожите, труповете им да се изхвърлят. Тоест това са едни животни, които се отглеждат в ужасяващи условия само, с цел да бъдат убити за фешън аксесоари ", съобщи Стефан Димитров, " Невидими животни ".

Притесненията на природозащитниците касаят и случаите, в които норки съумяват да избягат от фермата.

" Те са непознат инвазивен нападателен тип, който заплашва над 40 локални типа и нямат натурален зложелател. Това е повода да са рискови за българската природа. И също по този начин те са диви хищници, които откакто избягат от фермата влизат в дворовете на локалните - и им убиват кокошки, гнета, даже имаше инцидентна брутално засегнато новородено конче ", добави Стефан Димитров.

Фактът, че американската норка е инвазивен тип, е и един от причините на екоминистърът да издаде заповед за възбраната за вноса и развъждането му.

" Американските норки като неместен тип те се явяват конкурентен див звяр на останалите и по този начин съумяват да изместят от естествената си среда типове като черния пор, белката, видрата обичайни за България типове. Отделно нанасят доста огромни вреди на птицеферми, рибни стопанства, семейства ", съобщи Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

В момента заповедта е оповестена за публично разискване, а в случай че влезе в действие до края на годината развъждането на типа у нас би трябвало да завърши.

" Популацията, която сега се намира в тази плантация, само тя може да бъде употребена икономически. След това би трябвало да бъде ликвидирано това произвеждане там. Освен тази заповед да бъде приложена и да се спре развъждането и вноса, ние би трябвало да предприемем спомагателни дейности с цел да осезаем всички изпуснати в дивата природа американски норки, с цел да бъдат уловени и може би хуманно да бъдат върнати в Съединени американски щати ", сподели още Борислав Сандов.

Окончателното решение на казуса с американската норка у нас е приемане на закон, с който да се забрани развъждането на животни у нас единствено за рандеман на скъпи кожи, считат и екозащитниците, и от министерството на околната среда и водите.

До излъчването на този материал не получихме позиция на единствената плантация у нас, в която се развъждат американски норки у нас, наоколо до Стара Загора.

Автор: Гергана Гайдарова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР