Ще си позволя да не се съглася с президента. Правителството

...
Ще си позволя да не се съглася с президента. Правителството
Коментари Харесай

Петкова: Правителството няма как да даде отговор на въпроса за финансиране на сделката за ЧЕЗ


Ще си разреша да не се съглася с президента. Правителството няма по какъв начин да даде отговор на въпроса за финансиране на договорката, защото не е взело участие в тази договорка. Това е въпрос корпоративен на всяка една компания, която е взела участие.

Това сподели в изявление за Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова за договорката на ЧЕЗ. Думите й бяха във връзка казаното от президента Румен Радев, че би трябвало да се даде изясненост на въпроса каква е схемата на финансиране на договорката за ЧЕЗ и по какъв начин тази договорка получи политическа поддръжка. Радев насрочи и КСНС за втората половина на април на тематика енергийна сигурност.

Според Петкова договорката с ЧЕЗ е стартирала като бизнессделка, „ само че сами видяхте по какъв начин ескалира тази тематика и някои се пробваха да създадат политически въпрос от нея. Това развиване на събитията не беше удобно за никой".

На въпроса по какъв начин държавното управление ще стане сътрудник Петкова подсети за призната тактика за продажба на ЕРП-тата. „ След тази ескалация на напрежение, която в този момент се получи виждате, че господин Борисов като един извънредно виновен общественик потърси контакт с госпожа Върбакова с цел да види по какъв начин може страната да влезе в тази договорка. За нас е извънредно значимо българския жител да бъде спокоен ние разбираме страховете на хората и желаеме да успокоим хората и да забележим дали страната може да влезе “, сподели енергийният министър.

Темата с цената е последната тематика, която ще бъде разисквана. Сега обект на внимание е, в случай че има опция страната да взе участие с контролираща форма, разяснява още тя. За нас най-важна е цената, която е обвързвана с нашата национална сигурност. Имаме арбитражи и би трябвало доста деликатно да забележим по какъв начин стоят нещата.

Петкова разяснява и думите на ръководителя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш, че министър председателят на България Бойко Борисов не желае ЧЕЗ да работи в страната. „ Категорично желая да заявя, че държавното управление по никакъв метод не е пречело на ЧЕЗ да прави своя бизнес. Ние не вършим разлика сред обособените компании, те работят на територията на България и би трябвало да съблюдават законодателството на България “, сподели Петкова.

За АЕЦ „ Белене “ - да се развива като балкански план, Петкова съобщи, че това е доста положително решение и може да се осъществя въз основата на пазарните правила. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР