Ще си кажете: Как един уролог онколог се меси във

...
Ще си кажете: Как един уролог онколог се меси във
Коментари Харесай

Да бъдем егоисти за здравето си

Ще си кажете: " Как един уролог онколог се меси във вирусологията? " Близо два месеца в края на 2020 година работих в интензивно КОВИД-отделение. Независимо от специалността си, лекарят е на първо място доктор. Но не това е повода да обърна внимание на разновидността Омикрон.

Нека да не се заблуждаваме от лицемерието на КОВИД-19. Нито от новия му вид. Да, Омикрон е доста по-слаб и не толкоз рисков спрямо предходни разновидности. Да, понася се по-леко от множеството инфектирани. Да, това е шансът в едно високо ваксинирано общество да се вижда края на пандемията - колкото повече мутира един вирус, толкоз понижава тежестта на протичане на заболяването.

Но! Има едно огромно " само че ". При ниски равнища на имунизация, каквито са в България, още веднъж може да се стигне до препълване на лечебните заведения с заболели от КОВИД-19. Това ще докара до прекъсване на плановия банкет и още веднъж ще бъдем принудени да ограничим лекуването на други заболявания. И сега поради огромния брой инфектирани достъпът на хората до медицински грижи е мощно стеснен. Това усложнява цялостното здравно обслужване на популацията и може да сковава системата. Вследствие на това косвените жертви на КОВИД-19 ще бъдат доста повече от директните!

В момента може би малко на брой го осъзнават, само че масовостта на Омикрон ще докара и до по-висок брой хора със следковидни затруднения. Да, Омикрон заразява най-вече младежи. Да, при тях заболяването постоянно протича доста леко. Но те не трябва да считат, че като са преболедували на крайник, заплахата е отминала. Защото даже лека, коронавирусната зараза може да докара до нелеки затруднения на по-късен стадий. Именно последствията от тази болест са огромният проблем. Медицината не е точна просвета и лекарите не постоянно могат да систематизират държанието си. Особено при болест като КОВИД-19.

Известни са провалите, които подмолният вирус нанася на организма - пневмониитe, увреждане на съдовете, което води до инфаркти и инсулти, тромбозите, които повреждат крайниците... Списъкът е дълъг.

КОВИД-19 (независимо кой от разновидностите му) може да аргументи неплодородие при мъже. Но значимо е да се знае, че не имунизацията против вируса, а самото заболяване може да докара до нарушаване на спермогенезата и от там - даже до фертилитет. Увеличават се и циститите като разследване от инфекцията. Все по-често деца и подрастващи след прекаран КОВИД-19 търсят уролози и сътрудници нефролози. И нефритите са едно от затрудненията на ковид. Тези последствия може да са рискови за по-нататъшното здраве на младите.

Да бъдем егоисти за здравето си. Звучи грозно? Не! Ако сме егоисти за здравето си и се грижим за него, ние пазим здравето на своето семейство, на приятелите си, на сътрудниците, на обществото. Да се научим да пазим здравето си и да пожелаваме от всички към нас да се пазят. Това към този момент ни прави общество. Затова и имунизацията, и немедицинските противоепидемични ограничения пазят и обособения човек, и близките от вирусите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР