Ще се върне ли хартията в изборния процес? Този въпрос

...
Ще се върне ли хартията в изборния процес? Този въпрос
Коментари Харесай

Битката хартия vs машина: бюлетината виси на косъм. И на Възраждане

Ще се върне ли хартията в изборния развой? Този въпрос набира мощ с мириса на нови предварителни избори. И виси на плещите на... " Възраждане ".

За следващ път Изборният кодекс може да бъде бъде отворен в " 12 без 5 " - макар дежурните рекомендации на Венецианската комисия това да не се прави най-малко шест месеца преди гласоподаване.

Очакваше се точката за следващите промени да бъде препоръчана от Българска социалистическа партия още тази седмица в дневния ред, като социалистите имат импортиран през април и неразгледан до момента план, с който гласоподавателите да имат право да избират дали желаят да дадат избор с машина или с хартиена бюлетина. Такъв план има и ГЕРБ, само че импортиран през юни. Председателят на правната комисия Милен Матеев ( " Продължаваме промяната " ) по този начин и не го придвижваше за разглеждане и на процедура изменението стои " на трупчета " - нещо, което от ГЕРБ подсетиха наскоро.

Речено-сторено. Тази заран от левицата желаеха планът им да влезе като точка в дневния ред на Народното събрание незабавно след гласуването на актуализацията на бюджета. И настояването бе отхвърлено. На косъм. " За " гласоподаваха 115 народни представители, " срещу " - 115, а един се въздържа.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/гласуване ик.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 432 " /> Снимка Ивайло Мирчев

" За " завръщането на харията са освен ГЕРБ и Българска социалистическа партия, само че и от Движение за права и свободи - партията огромен труженик (на думи) за това " да не пипат човешки ръчички " (по Йордан Цонев) и предложила всеобщ машинен избор в мандата на ГЕРБ, при едно от следващите отваряния на ИК, когато ръководител на правната комисия бе Данаил Кирилов. Не Движението обаче, а Българска социалистическа партия години наред се бори с ГЕРБ за устройствата с главния претекст, че хартията предпоставя измами.

Интересно обаче бе гласуването от през днешния ден, като на процедура влизането на точката в дневния ред не мина с помощта на единствения съперник на връщането на хартията в левицата - Крум Зарков, дал своя вот " срещу ".

Предложението на Българска социалистическа партия бе подкрепено с изключение на от тях (с изключение на Зарков) и от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а срещу него бяха от " Продължаваме промяната " (и с единия въздържал се), " Демократична България ", " ИТН ", " Възраждане " и шестимата самостоятелни.

Въпросителната обаче е точно " Възраждане " - от тази групировка значително зависи крайният резултат. Засега хората на Костадин Костадинов се афишират за оставането на машинния избор. Но депутати от Българска социалистическа партия и ГЕРБ настояват, че в неофициални диалози били склонни да трансформират позицията си.

Сметките

След поредицата от тежки изборни загуби от предходната година лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заприказва за 100 000 -150 000 червени гласоподаватели, които не дали своят вот заради боязън от машината, затова изиска отново хартиена бюлетина.

Машинният избор в огромните секции - тези с над 300 гласоподаватели, бе въведен " за една нощ " в късия живот на 45-ото Народно заседание - по самодейност на " ИТН " с поддръжката и на Демократична България. Така през днешния ден против завръщането на хартията разумно са от Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ.

Дори и без партията на Костадин Костадинов гласовете в зала за връщане на хартията са повече от тези срещу, само че тя може да се окаже решаваща. При един чисто машинален общ брой ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат 118 гласа (без този на Зарков), а с " Възраждане " стават 131.

Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ имат 103 гласа (със Зарков) и 109 в случай че всичките шестима отцепници от Има Такъв Народ още веднъж решат да гласоподават с тях. А с депутатите на Костадинов са надлежно или 116, или достатъчните промените да не минат - 122 гласа.

Въпросът се свежда и до съвещанията на правната комисия, където разпределението също е " на косъм ". " За " избора сред бюлетина и машина са 11 народни представители. Против са 12 души, (като измежду тях е и Крум Зарков, член на комисията). А в случай че се брои и Петър Петров от " Възраждане ", " за " и " срещу " стават надлежно 12 или 13.

Формално съвещанията на комисията, състояща се от 24 души, може и да се провалят сред първо и второ четене поради липса на кворум от 13 депутати и по този начин да се неодобряват промените.

Но това би означавало на тях да не се явява и самият ръководител, който ги насрочва - нещо много извънредно за парламентаризма.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР