Ще се върнат ли мерките като дистанция и носене на

...
Ще се върнат ли мерките като дистанция и носене на
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова пред ФАКТИ: Формира се поредната вълна на ковид

Ще се върнат ли ограниченията като отдалеченост и носене на защитни маски през есента? Какъв нов вид на ковид да очакваме… По тематиката пред ФАКТИ приказва вирусологът проф. Радка Аргирова.

- Проф. Аргирова, в каква фаза се намираме на коронавирус пандемията?
- Намираме се в такава фаза, в която се образува следващата вълна на коронавирус. Аз я чаках да стартира малко по-късно. Иначе тя ще се появи, тъй като това е закономерното развиване на вируса. Говорим за неговата антигенна дисторция и генетика.

- Новите болни напоследък намаляваха и това някак ни успокои. Трябваше ли да е по този начин?
- Това, че ни успокои, е добре. Но не съм уверена в това дали в действителност са намалявали. И тук е мястото да кажа, че е добре да вършим разлика сред инфектирани и болни. Едно е да си инфектиран и да минеш през заболяването със напълно леки признаци без да имаш тежки недоволства и проблеми, а напълно друго е да си болен. Така че това е значимо да се знае и да се прави разлика. Защото и тъкмо тук е разликата във връзка с имунизациите, които се употребяват при коронавирус и при други заразни болести. Нашата същинска цел е да реализираме имунитет, който да защищава и от заразяване, и от боледуване. А в този момент имунизацията пази единствено от заболяване, само че не и от заразяване.

- Кога очаквате, че ще има към този момент ваксина, която ще ни пази доста по-сигурно…
- Не мога да кажа по кое време, тъй като е видно, че вирусът мутира по-бързо в сравнение с ние можем да подготвим ваксина. И не постоянно може да се планува тъкмо каква ще бъде разновидността, която ще господства.

- След Омикрон какво да очакваме…
- Има данни от последните дни, че в Съединени американски щати и Южна Африка нараства броят на новите инфектирани с два нови разновидността – ВА.4 и ВА.5., както и един субвариант ВА.2. Може някой от тях да господства, а може и да е напълно нов. Вече имаме у нас няколко случая на този вид ВА.5.

- Скоро обявихте, че получавате закани поради това, че говорите за коронавирус. Разкажете повече?
- Продължавам да получавам закани. Получавам и доста обидни думи по мейла, само че аз споделям истината. Получавам и закани за правосъдна кавга. Но не знам за какво. В тях се споделя, че иска ми се изиска правосъдна отговорност, че имам отношение към основаване на суматоха у хората.

- Странно звучи…
- Не знам дали е необичайно, само че това е ниска просвета, неведение или отвращение да се знае какво се случва. Колкото и на дадени хора да им се желае, само че от света не можем да изостанем. Вирусът не разграничава кое е България и кое не. Той си се популяризира. Така че моето верую като вирусолог е, че съм длъжна да споделям истината. Всичко, което споделям, може да бъде тествано.

- Говорите за нова вълна, а тя какви ограничения води със себе си…
- Аз бих споделила по този начин. Поне в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе – по-големите градове, тъй като виждам цифрите в Единия портал, хората да носят маски тук-там, където има по-голямо скупчване на хора. Например, в градския превоз, в здравните заведения, когато отиват на доктор, и така нататък Но по-важното е хората да не не помнят да си мият ръцете, да не забравяме дезинфектантите, тъй като на доста места към този момент не се виждат и ги няма. Да не пропущаме дистанцията, когато това е допустимо, несъмнено. И един апел желая да насочва към хората. Когато почувстват, че не са добре, даже и малко да имат дискомфорт, да се извърнат към доктор и да си създадат тест. Точно от това, че не отиват на доктор и не си вършат тест, губим диагнози и спомагаме за разпространение на инфекцията.

- Все повече се разяснява за втори бустер – или четвърта доза ваксина. Вие какво мислите?
- Това към този момент е позволено от Министерството на здравеопазването (МЗ) и се предлага за хората над 65 години, хората на хемодиализа, хората след трансплантации, както и тези, които са на кортизонова терапия. Бих предложила да се възползват всички от това предложение на Министерство на здравеопазването. В Единния портал са написани всички центрове за имунизация и работното им време.

- Какво можете да кажете и за маймунската шарка, за която напоследък излизат доста данни?
- Вижте, у нас имаме 3 случая. Това е нищожно. Това заболяване зависи в огромна степен от нашето държание. В смисъл подобен, че предаването става посредством досег, посредством директен контакт, а не е както при коронавирус - по въздушно-капков път, където не знаете какво дишате.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР