Ще се спре ли с разпределянето на милиони на близки

...
Ще се спре ли с разпределянето на милиони на близки
Коментари Харесай

Скрито финансиране и открита корупция: Как властта развращава българските медии


Ще се спре ли с разпределянето на милиони на близки до властта медии в подмяна на комфорт? Кирил Петков даде обещание цялостна бистрота, само че пътят към постигането ѝ е сложен.

Новото българско държавно управление би трябвало да се заеме с проблемите на свободата на словото в България, прикани през днешния ден Павол Салай, който завежда бюрото за Балканите и Европейския съюз на интернационалната организация " Репортери без граници ". Салай се включи в полемиката " Медиите през 2021 година ", проведена от Института за развиване на обществената среда в София.

Свободата на словото би трябвало да е водещ приоритет за новата власт

Салай изрази вяра, че свободата на словото ще се трансформира в един от целите на българското държавно управление, защото е голяма потребността от проект и работа в партньорство за излизане от рецесията, в която България се намира в последните години. Страната е последна измежду страните в Европейски Съюз в Индекса за независимост на пресата, който " Репортери без граници " разгласява годишно.
Редакцията предлага
Още в първия си ден като министър-председател Кирил Петков даде обещание оптималната медийна неприкритост за дейностите на новото ръководство. " " Прозрачност " ще бъде другото ни мото. Но прозрачността няма да бъде единствено към изпълнителната власт. Това ще бъде и за финансирането на медиите - ще желаеме да дадем ясна визия на българския народ какви средства при какви медии отиват, с цел да има цялостна отчетност. "

Как властта развращава медиите

Темата за финансирането на медиите с обществени средства и неналичието на задоволително бистрота за медийната благосъстоятелност бе разисквана на форума от публицисти и представители на неправителствени организации. Става въпрос за неправда и неизясненост във връзка с разпределението на тези средства, съобщи Салай, съгласно който до момента българските ръководещи са посочили некадърност да пазят самостоятелните медии.

В България избран кръг медии, които не са опозиционни, получават и средства от разнообразни оперативни стратегии на Европейски Съюз по информационни планове и бюджетни средства - посредством така наречен " контракти за осведомително обслужване ", сключвани от министерства и ведомства за създаване на положителен имидж.

Силвия Великова (БНР) посочи, че частното радио К2, (което поддържа до неотдавна управлявалата ГЕРБ - б.а.), е получило по-голямо европейско финансиране от публичното национално радио. Мариета Димитрова ( " Благоевград нюз " ), създател на следствие по тематиката, разяснява, че договорите за осведомително обслужване " капсулират средата и дезинформират публиката, защото предават това, което локалната власт желае да чуе ". Димитрова заяви, че за последните години община Благоевград е раздала близо 1 млн. лв. на кръг от 15-20 медии, а сумите са нарастнали стремглаво през 2019 година, когато имаше локални избори.

През годините близки до властта медии получават непропорционално огромни суми посредством контракти за " осведомително обслужване ".

" Скрито финансиране и открита корупция "

Главната редакторка на в. " Сега " Теодора Пеева предложи да се обърне тежестта, когато се раздават обществени средства - не медиите, а финансиращите да подават информация към така наречен указател на медиите, който Министерството на културата поддържа по закон. Според Пеева отпущането на обществени средства би трябвало да става посредством директни контракти, а не посредством рекламни организации, каквото изискване е налице за печатните медии.

Пеева даде образец с 350 хиляди лв., отпуснати за печатни медии за европейското председателство на България и разпределени от пиарско-рекламен консорциум. " Къде потънаха тези пари не може да се разбере… Имаше издания като Тялото.ком, Вкусно.бг - само че дали са стигнали пари до тези медии, ние не знаем. Какво прави пиар организацията, ние не знаем. В министерството (за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - б.а. ) не ги вълнува - това е прикрито финансиране и открита корупция ", счита тя. Главната редакторка на в. " Сега " предложи да отпадне границата от 19 хиляди лв., която разрешава да не се афишира финансиране под тази сума.

Участниците в полемиката се сплотиха към предлагането, че не би трябвало да се отпускат обществени средства на медии, които не са оповестили собствеността си.

Анонимните издания в интернет са огромен проблем

Мехти Меликов от Министерството на културата заяви, че през октомври е основана работна група, която приготвя законопроект за промени и допълнения към Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и оповестяването на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Макар че срокът за привършване е до края на годината, най-вероятно няма да успеем, сподели Меликов, съгласно който регулацията не работи по метода, по който се е очаквало да работи.

Представителят на културното министерство изясни компликациите, които срещат при определяне на притежателите на медии. " Не можем да хванем изданията в интернет, защото употребяват задграничен хостинг. А в случай че не можеш да кажеш кой е издателят - не можеш да го санкционираш. И да помолим Министерство на вътрешните работи да го намери вместо нас, няма по какъв начин - отива в непознато пространство ", изясни Меликов.

Ясен Лазаров от Института за развиване на обществената среда (ИРПС) разгласи, че над 1000 организации и уебстраници са " невидими " за регистъра на медиите, защото не подават информация, а в тях постоянно има злонамерени изявления.

Той показа резултатите от проучване, съгласно което през 2020 година общо 350 снабдители на медийни услуги са подали заявления, 221 от които са заявили получено финансиране и подписване на контракти с обществени институции. Средствата отразяват много по-нисък % от действителните суми, сподели той.

От общата сума - 29.560 милиона лв., 13.8 милиона лв. са регистрирани по контракти за медийно обслужване с обществени институции, останалите - грантове, дарения и други Основни обществени сътрудници през 2020 година са били държавният бюджет и общините, демонстрира изследването на ИРПС. Според Лазаров належащо е прецизиране на закона, диспути дали Министерството на културата да поддържа регистъра на медиите, както и да се афишира " % на заявените обществени средства по отношение на всички получени за годината " от медиите.

Един критерий за всички медии - по какъв начин да стане?

България има съществени проблеми във връзка с свободата на словото, напомни Павол Салай от " Репортери без граници ".

Павол Салай напомни рекомендациите на " Репортери без граници " за независимостта и журналистическата нравственос, както и за състава на Съвета на електронни медии (СЕМ), в който да се разреши на приети медии, неправителствени организации, университети да излъчват свои представители. Сега петчленният орган се образува на база партийни и президентска квота.

В словото си към участниците посланичката на Франция Флоранс Робин насърчи разговора и обмяна на опит сред публицисти от разнообразни европейски страни в името на свободата на словото. Тя предложи страните и обществата да бъдат бдителни, защото може да пристигна миг, когато тази независимост ерозира или е сложена под въпрос.

Един критерий към всички медии и цялостна бистрота, даде обещание министър-председателят Кирил Петков в Народното събрание. Вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечии медии, сподели той.

Предстои да забележим. По ласкателствата ще ги познаем.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР