Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това

...
Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това
Коментари Харесай

Министър Николов: Без таван на цените на горивата Обсъжда се удължаване компенсациите към бизнеса

Ще се прегледа опцията за удължение обезщетенията към бизнеса. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му това следва да бъде разисквано с вицепремиерът Асен Василев.

„ Има няколко събития, които въздействат директно върху цената на електрическата енергия и природния газ. Едно от тях е спорът в Украйна. Планирането на обезщетенията за бизнеса би трябвало да бъде съобразено с подтекста на геополитическста обстановка. Ще бъде прегледана опцията за удължение на компенсациите”, изясни той.

Николов добави, че няма причина да се чака покачване в цената на електрическата енергия след отпадане на наложения мораториум.

„ Всички принадлежности ще бъдат приложени, с цел да няма повишаване към крайните консуматори. Евентуално удължение на мораториума е решение на Народно събрание, с което ние ще се съобразим”, сподели още министърът.

Според Николов добра концепция би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и поддръжка за в действителност нуждаещите се

„ Тази концепция би била добра изключително като формулировка за енергийна беднотия. Подпомагането би трябвало да е тъкмо и ясно, с цел да има нужния ефект”, сподели още той.

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и суматохата с количествата на горивата, Николов разяснява по този начин:

„ Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дълготраен проект хипотетично е допустимо цената на горивата да надскочи и 3 лева за литър. При преустановяване на спора в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се нужното, с цел да не се стига до спомагателен ценови скок”, посочи енергийният министър.

По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се разисква.

Относно настояването на Политическа партия ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния запас, Николов съобщи, че сходно гледище е безпричинно.

„ Не сме в обстановката, в която би трябвало пъкъла се употребяват държавните запаси. Не е належащо да се освобождава запас, количествата са достатъчни”, добави той.

Александър Николов разяснява още, че доставките на газ към страната ни са естествени.

„ България няма да остане без природен газ. Изследваме всички различни снабдители и трасета, има разновидности да бъдат избегнати рискове”, увери той.

Николов препотвърди информацията, че България ще построява спомагателни нуклеарни мощности.

„ Такава ще бъде построена в АЕЦ „ Козлодуй”. Но остарели реактори няма да бъдат възобновявани”, добави той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР