Ще се премахне съдържание, смятано за обидно за македонските граждани

...
Ще се премахне съдържание, смятано за обидно за македонските граждани
Коментари Харесай

Пренаписват учебници в Северна Македония

 Ще се отстрани наличие, считано за обидно за македонските жители албанци. Първият вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби, министърът на образованието Мила Царовска и депутатът и някогашен министър на образованието Арбер Адеми се договориха да бъдат направени промени в учебниците, в които всички нередности да бъдат прегледани и поправени, като се стартира от учебника по география за втора година гимназиално обучение, оповестяват македонските медии.

От кабинета на Груби оповестиха, че се отстраняват от приложимост учебници, " които съдържат материали, които наскърбяват историята, културата и полезностите на всички жители на Република Северна Македония ", заяви телевизия Сител.

Тези дни медиите на албански език в Република Северна Македония посочваха противоречиви моменти в учебника по география за втора година гимназиално обучение. Като образци са посочени следните фрагменти: " измежду днешните македонски албанци има родове, които се считат за автохтонни. Това е най-вече македонско население, приело исляма по време на турското господство, което последователно се албанизирало. Сред тях тук-там има и по някой жанр, който произлиза от тогавашните турци, роми или черкези ".

Като различен образец за противоречив миг е посочено написаното, че албанците в Македония се преселвали в разнообразни интервали, като се стартира от 1780 година. И " заселването на албансккото население не протичало непринудено, а най-много принудително, планувано, благодарение на турската власт или на лоялните аги и бейове ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР