Ще се опитаме да довършим договора с Газпром“ за доставки

...
Ще се опитаме да довършим договора с Газпром“ за доставки
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Вече има конкретни разговори за руския газ

Ще се опитаме да довършим контракта с „ Газпром “ за доставки на газ. Водим договаряния, с цел да се разсрочат тези доставки през зимата. Направили сме действия. Имаме съответни диалози на разнообразни равнища, до каква степен ще бъдат сполучливи, следва да забележим. Чакаме отговор от „ Газпром “.

Това сподели служебният министър-председател Гълъб Донев в изявление за bTV. Той се надява съветската газова компания, която Запада дефинира като оръжие във войната на Путин, да се съгласи да извърши всичко по контракта, който е до края на тази година.

Преговорите са на високо равнище, какво ще се случи оттук насетне, следва да забележим. Не мога да кажа на този стадий с кого се приказва, само че се прави всичко допустимо този контракт да бъде изпълнен, несъмнено с продължение на доставките до края на зимния интервал “, сподели Донев.

Той беше безапелационен, че с цел да се стигне до тази обстановка, в която България да се моли на военния агресор за газ, са обследвани всички останали благоприятни условия. Той още веднъж сподели, че е нямало никакъв вид да се вземат всички завещани от държавното управление на Кирил Петков танкери.

Не е единствено до танкера с газ. Трябва да имаш терминала да го регазифицираш, да го вкараш в системата, да се пренесат тези размери до националната газопреносна система. Всичко това оказва въздействие върху това да можеш да осигуриш нужните количества газ на избрана цена. Бизнесът не може да понесе цена над 260 лв. за мегават част. А и българските жители също “, сподели министър председателят.

Министър-председателят изясни, че кабинетът „ Петков “ не е обезпечил най-сложното в една договорка за полутечен природен газ – слотовете и потенциала за транспорт до националната газопреносна мрежа. Слотовете са изтъргувани доста преди да бъдат контрактувани седемте танкера.

Едно е да имаш 7 танкера плаващи в океана, различен е въпросът къде могат да се разтоварят. Става въпрос за време, в което един танкер на даден терминал да пристане, да регазифицира, да бъде включен в системата и да се достави газа. Това нещо не беше обезпечено. Направихме всичко допустимо с диалози с Турция да осигурим за октомври най-малко един танкер. Но това е потенциалът за регазификация и в Гърция, и в Турция “, сподели той.

Донев беше безапелационен, че договарянията с „ Газпром “ не значат геополитически завой на страната, както настояват критиците на президента Радев.

България има ясна ориентировка – Европейския съюз – и е правилен съдружник на НАТО. Когато става въпрос за стопански ползи, геополитиката не би трябвало да се намесва “, сподели Донев.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР